Týden čekala česká veřejnost na vyjádření prezidenta republiky a vrchního velitele ozbrojených sil Miloše Zemana ke kauze Vrbětice. Od premiéra Andreje Babiše víme, že vládě vyjádřil plnou podporu v její diplomatické aktivitě po odhalení teroristické akce agentů ruské GRU. Jak tedy součinnost vypadá v reálu?

Miloš Zeman důsledně hovořil o pouhém podezření. A postavil na stejnou úroveň dvě verze, tedy tu o výbuchu v důsledku neobratné manipulace se zbrojním materiálem a tu o teroristické akci ruské tajné služby. Prý se teprve vše musí došetřit, aby byl závěr jednoznačný.

Prezident Miloš Zeman vystoupil 25. dubna 2021 v televizi Prima s projevem ke kauze Vrbětice
Neexistují důkazy, že by ruští agenti byli ve Vrběticících, míní prezident Zeman

„Mohu konstatovat, že ve zprávě BIS se uvádí, že neexistují důkazy ani svědectví, že by tito dva agenti byli ve vrbětickém areálu. Koneckonců, když se zkoumal druhý areál těsně před jeho výbuchem, nebyl v něm nalezen žádný výbušný systém,“ řekl.

Neznamená to podle něj, že podezření není vážné. Semínko pochybnosti ovšem zasel. A pokračoval v jeho zalévání: „To, že BIS neprokázala jejich účast, neznamená, že do vrbětického areálu nevnikli. Policejní vyšetřování pracuje s hypotézou, že je tam mohl provézt jeden z majitelů firmy Imex. Toto podezření je zapotřebí buď vyvrátit, nebo potvrdit.“

Zpravodajcům nevěří

Podkladům české kontrarozvědky prezident nevěří, neboť, jak uvedl, tajné služby z principu lžou, což je vidět z aktivit americké CIA v případě invaze do Iráku kvůli skladování chemických zbraní. Šéfa BIS Michala Koudelku na generála možná povýší až poté, co se potvrdí vina agentů Čepigy a Miškina. A ironicky podotkl, že stále čeká na seznam ruských špionů působících v ČR. Těch 18 vyhoštěných zpravodajských důstojníků pod diplomatickým krytím mu zřejmě nestačí.

Ruská oficiální místa a státní média jásají. Český prezident zpochybnil důkazy BIS, chce došetření případu, píše jejich tisková agentura TASS. K tomu ale není sebemenší důvod. Šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek jasně uvedl: „Můžeme prohlásit, že tyto dvě osoby (Čepiga a Miškin) je možné spojit s událostí ve Vrběticích.“

A ředitel BIS Michal Koudelka Deníku sdělil: „Důkazů je hodně, proto se jasně vyjádřila vláda, sněmovní a senátní výbory i komise pro kontrolu BIS. O druhé vyšetřovací verzi nic nevím.“ Po nových odhaleních je příběh o neopatrné manipulaci se zbraněmi zkrátka mrtvý.

Zásah v bývalých muničních skladech ve Vrběticích skončil teprve v říjnu roku 2020. Vyšetřování prokázalo zapojení ruských tajných služeb.
Rusové jásají. Zeman je po týdnu podpořil a zpochybnil kroky české vlády

Pro část občanů ovšem byla slova prezidenta republiky nepochybně důvodem ke zpochybnění vládního postupu a vyhošťování ruských diplomatů. Dezinformátoři dostali mohutnou palební sílu. Zeman sdělil, že pokud by se potvrdila účast agentů GRU na výbuchu, bylo by správné Rusy potrestat, konkrétně vyřazením Rosatomu z dostavby Dukovan.

Podraz na vládu

Pokud, pokud, pokud… Čím víc podmiňovacího způsobu je v prezidentově řeči, tím víc vykřičníků by mělo být ve vyjádřeních Babišovy a Hamáčkovy vlády, kterou svým včerejším vystoupením prezident cynicky podrazil.