O pasivních domech jste už jistě slyšeli, ostatně i na stránkách našeho magazínu představujeme inspirativní realizace. Možná trochu zavádějící název, kdo by spojoval slovo pasivní s něčím tak pozitivním, jako je levný a ekonomický provoz domu vycházející z principu využívání tepelných zisků v budově. Jde o vnější zisky ze slunečního záření procházejícího okny a zisky vnitřní, což je teplo vyzařované lidmi a spotřebiči.

Pelhřimovská společnost TreeBee nabízí speciální posedy v modelu Domeček, Krabička a Saunička.
Nadšenci z Pelhřimova obnovili kouzlo posedů. Můžete v něm ubytovat návštěvu

Titulní strana magazínu BydleníZdroj: deníkDíky silné vrstvě izolace, kompaktnímu tvaru domu, kvalitním oknům i dveřím a vzduchotěsnosti budovy tak „neutíkají ven“ a po většinu roku stačí k zajištění příjemné teploty v místnostech.

Teplo, které běžně dům spotřebuje při vytápění, se udává v kilowatthodinách na metr čtvereční vytápěné plochy. U toho pasivního se tato hodnota pohybuje pod 15 kWh/m2, zatímco u klasického je to zhruba 80 až 140 kWh/m2.

Kvádr obrácený k jihu

Pokud uvažujete o stavbě pasivního domu, věnujte maximální pozornost přípravě kvalitního projektu, respektive výběru architekta či projektanta, který ušije řešení přesně na míru pozemku a vašim požadavkům. Unifikovaná řešení nepřinesou očekávaný efekt. Všechno musí být promyšleno do posledního detailu. Počítejte s vyššími náklady, bez případné dotace by však neměly přesáhnout deset procent oproti běžné výstavbě.

Celý text čtěte ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků.

Dereck Hard ve vlastním bytě ve Velké Chuchli, který oblékl do vánočního hávu.
Jak bydlí fotograf Dereck Hard: Světýlka všude možně i cenné lapače prachu

Dále najdete v magazínu Bydlení:

- Inspirace: Barvy roku 2021
- Rozhovor: Architekt Josef Smola
- Poradna: oblíbená rubrika pro vás

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.