Ničema byl právem potrestán

ANO Kásim Sulejmání byl terorista. Byl to mozek takzvané „zástupné války“, kterou vede Írán proti západním zemím na území jiných států, zejména v Iráku, Libanonu či Jemenu. Velel speciálním jednotkám Quds, jejichž cílem je zničení Izraele. Sulejmáního záškodnické akce byly namířeny proti vojenským i civilním cílům. Měl na svém kontě tisíce nevinných obětí.

NE Sulejmání byl schopným generálem, který bojoval za svou zemi. Nepoužíval horších prostředků, než jaké používá ve špinavém konfliktu na Blízkém východě NATO či Izrael. Má zásluhu na porážce takzvaného
Islámského státu. Jako vlastenec přirozeně bránil zájmy Íránu. Celý region se stal bojištěm nikoli jeho vinou, ale vinou americké velmocenské politiky.

Má smysl povinné čipování psů?
ČERNÁ A BÍLÁ: Má smysl povinné čipování psů?

Svět bude bezpečnější

ANO Íránský generál stál v čele důmyslné sítě vojenských a polovojenských oddílů a výzvědných služeb. Mohl dávat rozkazy k útokům proti vojákům i civilistům. Byl hlavní zbraní íránských ajatolláhů, jimž byl fanaticky oddán. Neštítil se ničeho, co v jeho očích poškodilo Západ. Bylo jen otázkou času, kdy svůj teror rozšíří i do Evropy. Měl být zlikvidován už dříve.

NE Zabití generála právem zvedlo a zvedne nenávist vůči Američanům a jejich spojencům. Írán má nyní mučedníka a oprávněný důvod k tomu, aby se mstil. I zabíjení civilistů se mu jeví z tohoto hlediska oprávněné. Navíc představa, že zabití jednoho, byť důležitého muže oslabí íránské speciální jednotky, je lichá a odpovídá Trumpovu kovbojskému pojetí politiky.

Byl rok 2019 pro Čechy dobrý?
ČERNÁ A BÍLÁ: Byl rok 2019 pro Česko dobrý?

Vražda tyrana není zločinem

ANO I atentát na Heydricha byl z formálního pohledu vraždou. Byl to oficiální představitel správy protektorátu. Jeho pravidla formálně odsouhlasila tehdejší české vláda. Přesto je jasné, že Heydrich byl zločinec a zabít ho bylo správné. Sulejmání měl sice na ramenou epolety, vedl však válku jako obyčejný terorista. Boj proti terorismu je stejně oprávněný jako boj proti fašismu.

NE Írán je mezinárodně uznaný stát. Postupuje podle mezinárodního práva, uzavírá obchodní i jiné dohody. Neokupuje žádná cizí území. Není ve válce se Spojenými státy ani s nikým jiným. To, že jeho vláda má jiné hodnoty, než jsou hodnoty Západu, nám nedává právo ho jakkoli diskriminovat. Zabití vysokého vojenského představitele suverénního státu je bezpříkladné porušení zákona.

Mohou se dít zázraky?
ČERNÁ A BÍLÁ: Mohou se dít zázraky?

Irák je regulérní bojiště

ANO Irák, kde byl Sulejmání zasažen, lze považovat za válečné území. Írán zde vede proti Američanům a jejich spojencům záškodnickou válku. Podporuje šíitské milice a usiluje o proměnu Iráku v Islámský stát. Mluvit dnes o vyhlášení války je zastaralé. Současné konflikty se vedou neustále na takzvaných zástupných bojištích. Irák je jedním z nich.

NE Irák je plně suverénní stát. Pokud měla americká invaze nějaký smysl, pak právě vybudování normálního státu. Tím, že Donald Trump využil jeho území k vraždě představitele jiné země, pošlapal jeho práva. Pokud Západ přistupuje na metody, které sám považuje za teroristické, nikdy nemůže pomoci jiným zemím, jako je Irák, vybudovat demokracii.