Většinou se jedná o manžely a druhy, kteří fyzicky a psychicky týrali své partnerky. Čtyřiašedesát pachatelů je z našeho kraje. Jak uvedl mluvčí severomoravské policie Milan Klézl, v rámci jednotlivých regionů je na tom nejhůře Karvinsko, kde „za dveřmi“ skončilo devětadvacet osob. Na druhém místě se umístilo Bruntálsko (14) a na třetím Ostrava (9). Nejméně problémů je na Opavsku (1).

Důvodů, proč je v našem kraji tolik vykázaných násilníků, je podle Klézla hned několik. Svou roli hraje mimo jiné sociální situace. Důležitá je také skutečnost, že policisté v Moravskoslezském kraji mají s touto problematikou větší zkušenosti než jejich kolegové z dalších částí republiky. V Ostravě již před několika lety vznikl pilotní projekt věnovaný domácímu násilí. Existuje také síť institucí a organizací, které dokáží obětem rychle a účinně pomoci.

„Poskytujeme jim rady, jak v této situaci postupovat,“ řekl Drahomír Ševčík, vedoucí intervenčního DONAcentra. Počet v březnu vykázaných útočníků oproti předchozím měsícům mírně klesl. „Může to být způsobeno i tím, že se o tomto problému otevřeně hovoří,“ prohlásil Ševčík. Další prevencí je zveřejňování případů, kdy útočník musel z bytu odejít.

Jeden z posledních zločinů se odehrál v noci na včerejšek v Ostravě. Třicetiletý opilý muž si doma hlasitě pouštěl hudbu. Když jej manželka požádala, aby muziku kvůli dětem ztišil, začal jí nadávat a vyhrožovat zabitím. Skončil na záchytce. „Zahájili jsme řízení o vykázání,“ řekl Klézl.