Podle žalobce mu poskytl důvěrné policejní informace. Soud dospěl k závěru, že kriminalista překročil své pravomoci, nedopustil se však trestného činu. Podle státního zástupce Filipec v roce 2003 Vargovi prozradil, že je společně s dalšími lidmi sledován a odposloucháván policií. Ověřil mu čtyři značky podezřelých osobních vozidel, které jely za automobilem převážejícím zlato mezi Ostravou a Prahou. Byl obžalován hned z několika trestných činů - zneužívání pravomoci veřejného činitele, nadržování a ohrožování utajované skutečnosti. Hrozilo mu až osm let vězení.

Během hlavního líčení se skutečně potvrdilo, že Filipec v evidenci motorových vozidel lustroval čtyři automobily. Všechny měly civilní značku a byly psány na soukromé osoby nebo firmy. Dvě z nich tímto způsobem kryly svou policejní identitu. To však podle soudu nebylo na první pohled jasné. Osvobozující výrok zdůvodnil předseda senátu tím, že neoprávněné zjišťování údajů o vozidlech není trestným činem. Vše se údajně dalo řešit kázeňským postihem.

Co se týče dalších bodů obžaloby, podle kterých Filipec známého informoval o tom, že některá z vozidel patří policii, a že je odposloucháván, se prokázat nepodařilo. „S rozhodnutím soudu nesouhlasím. Podal jsem odvolání,“ reagoval na osvobozující verdikt žalobce Alois Dlouhý, podle kterého lze nahlížení do evidence posoudit jako trestný čin. Konečné slovo bude mít odvolací senát Krajského soudu v Ostravě.

Filipec pracoval u policie více než deset let. Krátce po zahájení vyšetřování byl postaven mimo službu a zhruba po dvou letech sám odešel do civilního sektoru.