Výsledek řecké ekonomiky už mnoho let vychází podle toho, kolik do Řecka přijede ten který rok turistů. Země je s více než dvaceti procenty HDP z turistiky po Chorvatsku a Kypru třetí na turistice nejzávislejší zemí Evropy.

Slobodna Dalmacija. Pobyt rodiny z Olomouce na Makarské riviéře záhy po uvolnění mimořádných opatření zaujal i místní média
První Češi dovolenkují u Jadranu za pozornosti místních médií. Jaká byla cesta?

V cestovním ruchu nachází zaměstnání čtvrtina Řeků a proudí do něj také většina zahraničních investic. Loni bylo v Řecku na třicet milionů turistů a jen z Česka jich přijelo 350 tisíc.

Pláže bez korony

Zemi se podařilo na výbornou zvládnout koronavirovou krizi, situace je tu výrazně nejlepší ze všech jihoevropských turistických destinací. O dost lepší i než v Čechy oblíbeném Chorvatsku.

Řecko toho chce využít a přes koronavirem zkrácenou a zkomplikovanou letní sezonu přilákat do země co nejvíce zahraničních turistů.

„Udělali jsme z naší země příklad hodný následování ve zvládání této zdravotnické krize,“ uvedl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, když v těchto dnech oznamoval, že od 15. června se v Řecku naplno rozběhne turistická sezona. Od prvního července pak budou možné i přímé lety do turistických destinací přímo na řeckých ostrovech.

Vodní nádrž Lipno
Ideální dovolená? Raději v jižních Čechách než v Praze. Internet nesmí chybět

Současně ale Řecko nechce přijít o svoji pověst země, kde je nebezpečí nákazy téměř nulové. Proto bude třeba i během sezony dodržovat mnohá epidemiologická opatření, jako je například větší rozestup slunečníků na plážích a přísná hygienická opatření v hotelích a restauracích. Otevřená je také možnost náhodného testování turistů na koronavirus. „Nic z toho by ale nemělo zastínit naše jasné slunce a přírodní krásy Řecka,“ uvedl premiér.

Češi ve výhodě

Řecko chce také turisty rozdělovat podle toho, z jak koronavirem postižené země budou do země přilétat, nebo přijíždět. Češi, díky relativně dobrému výsledku boje s nákazou, budou mít zřejmě oproti cestovatelům ze západní Evropy určitá privilegia.

„Řecký ministr nás ujistil, že Čechům bude otevřena drtivá většina ostrovů, velmi vážně jsme řešili také varian-tu, že ke vstupu do Řecka nebude třeba test,“ uvedl v úterý po jednání s řeckým ministrem turistiky Harrym Theoharisem náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Řecká média ale upozorňují, že testování na řeckých letištích přímo po příletu není vyloučeno.

Tyto zprávy už vyvolaly zájem i u českých zájemců a například největší cestovní agentura Invia hlásí už první vlnu konkrétních dotazů o dovolenou v Řecku.

Chorvatsko autem

Nevýhodou pro Řecko ale může být, že na rozdíl od Chorvatska, kde je koronavirová situace také dobrá, je složitě dostupné osobními automobily.

Stezka korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních.
Přijeďte k nám a poznejte krásy Česka! Kraje začaly lákat turisty

Letecká doprava se totiž teprve oživuje, panuje chaos kolem epidemiologických podmínek přepravy i nejistota ohledně letenek. Do Řecka přitom drtivá většina turistů z Česka, ale i z Německa či Skandinávie létá.

Poněkud stranou zájmu zatím zůstává Čechy oblíbené Bulharsko. I v něm je přitom nakažených výrazně méně než v Česku, jen 2331 (Česko 8750) a úmrtí na koronavirus tam bylo zatím jen 120.