„Raný podzim je naštěstí k pěším výletům jako stvořený,“ poznamenala. S tím, se můžeme oceňovat nejen půvaby krajiny, již žloutnoucí listí vykreslilo do barev, ale také nás nevyčerpává úmorné vedro ani neotravuje nepříjemný mráz.

Zámek Lednice
Lednice zválcovala Český Krumlov. Je opět nejnavštěvovanější památkou

„Střední Čechy jsou k podzimním výletům jako stvořené – zdejší terén není náročný, ale najdou se tu lokality, kde si i zdatní sportovci dají pořádně do těla,“ zdůraznila Dlouhá.

A rovnou přichází s doporučeními: za divokou a nespoutanou přírodou se vypravit na Podbrdsko či přímo do Brd – do oblastí, které byly desítky let výletníkům nepřístupné, jelikož se zde nacházel vojenský výcvikový prostor – a za přírodou, kterou dokonce oceňuje UNESCO, do Českého ráje.

Proč se vydat do Brd a do Českého ráje?

* Brdy a Podbrdsko:

- Brdská vrchovina, jediné středočeské pohoří tvořené Brdy, Hřebeny a Příbramskou pahorkatinou, je téměř neosídlená; členitý terén a neúrodná půda zapříčinily, že sem ani v minulosti za obživou mnoho rolníků nepřicházelo. Města a obce jsou rozesety až v širším okolí, pro které se vžil název Podbrdsko.

- I díky tomu, že zdejší kopce, údolí, lesy a louky zůstaly téměř pusté, si kraj až dodnes udržel svoji tajuplnou atmosféru Druhým důvodem je to, že se zde až do roku 2015 nacházel střežený vojenský újezd, díky čemuž zůstala zdejší příroda doslova zakonzervována – a nyní je až nebývale rozmanitá a divoká.

- O pestrosti a vzácnosti oblasti svědčí to, že se zde rozprostírají nebo tam zasahují tři chráněné krajinné oblasti: Brdy, Český kras a Křivoklátsko.

* Chráněná krajinná oblast Český ráj:

- Kraj, v němž můžete obdivovat překrásnou a rozmanitou přírodu stejně jako starobylé památky a cenné ukázky lidové architektury, vám zajisté učaruje jako předkům v 19. století, kteří oblast kolem řeky Jizery začali jako Český ráj označovat.

- Jedinečnosti zdejší přírody si lidé cenili i v následujících obdobích, a tak se roku 1955 stal Český ráj první chráněnou krajinnou oblastí v Československu.

- Skvostem jsou unikátní skalní pískovcová města, která se stále řadí mezi turisticky nejoblíbenější cíle oblasti. Příkladem mohou být Příhrazské skály rozprostírající se na okraji Příhrazské plošiny, odkud se naskytne překrásný výhled na údolí Pojizeří.

- Celá oblast je protkána sítí skvěle značený pěších, cyklistických a naučných stezek.

Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu

VIZUALIZACE. Zámek v Červené Řečici.
Zachráněný unikát. Zámek v Červené Řečici se po rekonstrukci otevře lidem