Předchozí
1 z 8
Další

Slůně ve Zlíně

Slůně ve ZlíněZdroj: se svolením Zoo Zlín

„Je to zázrak podpořený obrovským úsilí,“ tak komentoval ředitel Zoo Zlín Roman Horský narození prvního mláděte slona afrického v České republice ve zlínské zoo. Jedná se o skutečný unikát, vždyť v zoologických zahradách v celé Evropě se africká slůňata narodí dvě, tři ročně. To zlínské má apetit po mamince, nebojí se je průbojný, zvědavý, všechno zkoumá. Tak je i čas trochu spěchat, než vyroste.

Mezi nejslavnější české hrady patří Karlštejn.
KVÍZ: Znáte české hrady a zámky?

Zámek Vimperk

Zámek VimperkZdroj: Deník

Po téměř třiceti letech se Horní zámek ve Vimperku dočkal zasloužené obnovy. Prohlídková trasa si klade za cíl připomenout, že Vimperk byl aristokratickým sídlem, že se zde střídaly významné šlechtické rody. Na vimperském zámku se nedochovalo vybavení. Památkáři proto museli vybavit pokoje zápůjčkami z ostatních hradů a zámků, ale část mobiliáře nakoupili také ve starožitnictvích a antikvariátech po celé Evropě.

Berlova vápenka Třemošnice

Berlova vápenka TřemošniceZdroj: se svolením města Třemošnice

Vnitřní expozice v Berlově vápence je rozdělena do 4 částí: Počátky vápenictví v Železných horách, Berlova vápenka, Historie vápenky v Prachovicích, Co je vápenec. Můžete si pročíst nástěnné tabule, prohlédnout vitríny, osahat nářadí, které se používalo. A co rozhodně stojí za vyzkoušení, je pohled do komína zevnitř.  Vápenka fungovala od konce 19. století  s různými drobnými úpravami a občasnou modernizací až do roku 1960. Poté se brány vápenky zavřely na dlouhých 50 let. 

Pohádkový hrad Stránov

Pohádkový hrad StránovZdroj: Deník

Vydáte-li se z Mladé Boleslavi na Mělník, v serpentinách Jizerního Vtelna si nemůžete nevšimnout mohutného zámku, který láká k návštěvě. Romantické sídlo nedaleko Mladé Boleslavi prošlo sérií nákladných oprav a prostory získaly velmi reprezentativní podobu. I proto tolik láká filmaře pohádek i historických filmů.

Zábavní park Eden Bystřice pod Pernštejnem

Zábavní park Eden Bystřice pod PernštejnemZdroj: se svolením Zábavního parku Eden

Bystřický Eden představuje komplexní interaktivní park, v němž si návštěvníci mohou vyzkoušet na vlastní kůži, jak se v minulosti hospodařilo na českém a moravském venkově a jaké možnosti nabízí lidstvu ekologické hospodaření. Lidé zjistí, jak žili páni i jejich čeládka, které činnosti se na statku odehrávaly, jak pracoval hrnčíř, včelař, mydlář a mnozí další. Milovníci zvířat si mohou osedlat koně z přilehlé farmy, kde najdou také další hospodářská zvířata, anebo si vyzkoušet jízdu bryčkou.

Exkurze Jaderná elektrárna Dukovany

Exkurze Jaderná elektrárna DukovanyZdroj: Deník

Návštěvníci se tak můžou podívat do míst, kam se obvykle dostanou jen zaměstnanci elektrárny. Česká je strojovna elektrárny s turbínami, kdy s turbínami první dvě jsou pro první reaktor, další dvě jsou pro druhý a také na trenažér blokové dozorny s pulty plné světel a tlačítek.

Protiatomový kryt v Zámku Rosice u Brna

Protiatomový kryt v Zámku Rosice u BrnaZdroj: se svolením Zámku Rosice

Pod Zámeckou zahradou se – poněkud překvapivě – nenacházejí středověké prostory, ale protiatomový kryt. Až do roku 1992 byl kryt střežen a spravován utajovanou vojenskou jednotkou. Při návštěvě krytu navštívíte dekontaminační vstup, nahlédnete do vrátnice se službou. Podíváte se na ošetřovnu, do místnosti pro ubytování důstojníka a nemůže chybět návštěva politicko-výchovné světnice. Také se můžete podívat do malé zbrojnice s ukázkami ručních zbraní.

Vodní hamr Dobřív u Rokycan

Vodní hamr Dobřív u RokycanZdroj: se svolením Západočeského muzea v Plzni

Dobřívský Horní hamr je největší a nejvýznamnější památka svého druhu v ČR. Vidět lze plně funkční technickou památku z konce 19. století, expozici k dějinám železářství, kovářskou výheň a předváděcí pracoviště kovářů i ruční práce na kovadlině.