Objekt, jehož návštěvu tentokrát nabízím, není ani sto let starý, přesto byla jeho posláním, podobně jako středověkých pevností, obrana vlasti a české státnosti. Že to potom nedopadlo, to je věc jiná. Jmenuje se Stachelberg a nalezneme jej v severovýchodních Čechách, asi v půli cesty mezi Žacléřem a Trutnovem.

Doprava: Staví tu autobusová linka Trutnov – Žacléř, zastávka Babí, pevnost.

Pozor: Silnice se o prázdninách 2022 opravuje, pevnost je potom pro letošek uzavřená.

Jedná se o největší dělostřeleckou tvrz u nás a jednu z největších v Evropě, navzdory tomu, že nebyla nikdy v plném rozsahu dokončena. Projekt z roku 1936 počítal s tím, že posádka až 1000 mužů ve 12 bunkrech dokáže potenciálního nepřítele – tedy hitlerovské Německo – zasypat 200 dělostřeleckých granátů každou minutu.

„Stachelberg byl plný dělníků, kteří se tam střídali ve dvou směnách. Pracovalo na něm až 1 600 zaměstnanců, takže to je ohromné dílo“ říká vojenský historik Pavel Holzknecht.

Zřícenina hradu Gutštejn.
Gutštejn: Hrad pro romantické duše, na který se jen tak nezapomene

Nakonec bylo postaveno pět pěchotních srubů, další objekty byly rozestavěny, ale přišel Mnichov 1938, odstoupení pohraničních oblastí a hořký odchod stavebníků i vojáků ze započatého díla. Podzemní prostory byly zaplaveny včetně železničních vleček pro dopravu munice. Okupanti nějaký čas zvažovali využití pevnosti pro své potřeby, nakonec ale odtáhli. Objekt po válce chátral, sloužil jako sklad DDT proti mandelince bramborové, až se jej roku 1988 ujala skupinka nadšenců a roku 2001 po letech dřiny uvítal Stachelberg první návštěvníky.

„Poprvé jsme návštěvníky do pevnosti pustili již v roce 1993 a od té doby je zde každý rok provádíme. Celkem jich navštívilo Stachelberg více než půl milionu. Začali jsme u povrchového objektu T-St-S 73 "Polom". Posléze jsme se zavrtali jako krtci pod zem, abychom otevřeli pro návštěvníky část největšího podzemí československého pohraničního opevnění,“ vzpomínají členové spolku Stachelberg.

Skalní hrad Šaunštejn
Skalní hrad Šaunštejn se otevřel turistům. Rekonstrukce vyšla na 10 milionů

Od autobusu či parkoviště vystoupáme lesem kolem lehkých bunkrů, řopíků, a makety zákopů s ostnatým drátem ke vstupu do podzemí. Tady dostanete slušivé helmy (ovšem nikoli autentické vojenské) a vydáte se do nitra betonového monstra. V hloubce 50 m pod zemí projdete víc než kilometr chodeb, v nichž vás průvodci seznámí s historií výstavby i jejího postupného zpřístupňování. Samostatné prohlídky jsou i v jednotlivých pobočných pevnůstkách.

Co vidět v okolí: Žacléř – historické hornické pohraniční městečko s hradem, přestavěným na dnes zatím nepřístupný zámek. Trutnov – okresní město, centrum Podkrkonoší. Bojiště z roku 1866. Rechenburg – terénní stopy hradu pod Zámeckým vrchem.

Co je dobré vědět: V areálu pevnosti je volně přístupná rozhledna Eliška, je z ní krásný výhled jak na Stachelberg, tak na hraniční pásmo Vraních hor s dominantním Královeckým Špičákem. U pevnosti je altánek s veřejným ohništěm a fajn bufík. Je dobré počítat s tím, že dole v betonových kasematech nebude úplně teplo.