Komentovaná prohlídka byla velice zajímavá. Poděkování patří nadšencům Klubu vojenské historie Opava. Jako bonus pak dostali účastníci čokoládovou medaili. Obzvlášť děti byly nadšené.

Zajímavosti a technické parametry

Pěchotní srub Opavského stavebního úseku nesoucí krycí název „U Trigonometru“ byl betonován v květnu roku 1938 se stavebním dokončením v září téhož roku. Srub je opatřen dvěma doprovodnými pevnůstkami, kdy stavba OP-S 25 je zpřístupněna jako muzeum.

V těsném sousedství zříceniny hradu Lukov je naučná stezka Králky, do které také patří Přírodní památka skalního útvaru Králky.
Kam na výlet? Zřícenina hradu Lukov nabízí také okolní prostranství plné skal

V objektu je možné zhlédnout expozici tvořenou zejména střeleckou místností plně vybavenou originálními zbraněmi, dále místností velitele, dělostřeleckých pozorovatelů, ubikace pro 37 člennou posádku, filtrovnu a strojovnu. V okolí expozice se nachází expozice protitankových a protipěchotních překážek. Ze stropní desky srubu je možné pozorovat linii dalších objektů těžkého opevnění včetně tří srubů se zachovalými pancéřovými pěchotními zvony.

OP-S 25 „U Trigonometru“ je nyní v péči Klubu vojenské historie Opava, který se o objekt stará od roku 1998. Klub uvádí objekt do stavu, který odpovídá jeho plnému dokončení a dovybavení na konci třicátých let minulého století.

Eva Raidová

Na Ondřejník pomalu, ale jistě přichází podzim.
Turistický deník: Podzim dorazil i na Ondřejník. Podívejte se na krásné snímky
I takhle může vypadat první podzimní den.
OBRAZEM: I takhle to vypadalo v den rovnodennosti, prvního uvítání podzimu