6. ledna 1912

Dne 6. ledna 1912 konal se v Národním domě V. reprezentační ples akademického spolku Odra v Moravské Ostravě a zároveň jím byla v uvedeném roce zahájena plesová sezóna ve městě. Ta byla každoročně velmi pestrá a o jejím průběhu často referoval i místní tisk. Úvodní ples akademiků byl hodnocen velmi pozitivně jako „ples švihu a střihu, krásného půvabu“ bez obvyklé společenské škrobenosti. Kritická slova padla ovšem na zdejší českou elitu, neboť účast na plese tohoto typu byla v jiných městech považována za prestižní záležitost, ale v Moravské Ostravě ji zastupoval jen zlomek této společenské vrstvy, a to Konstantin Grünwald ml., okresní komisař Dr. Josef Žilka, zemský poslanec JUDr. Karel Fajfrlík, vrchní geometr Antonín Pařík a učitel Josef Novák.

6. ledna 1990

V Ostravě zemřel 6. ledna 1990 účastník zahraničního odboje za 2. světové války Fridolín Gemrot (narodil se 2. listopadu 1918 v Rychvaldu). Po 15. březnu 1939 se spolu se svým bratrem Josefem zapojili do protinacistického odboje tím, že převáděli čs. vojáky do Polska. Po odhalení gestapem oba uprchli do Francie, kde vstoupili do řad cizinecké legie. Po porážce Francie odplul Fridolín Gemrot spolu s dalšími koncem června 1940 do Británie. Od ledna 1942 se stal příslušníkem 68. noční stíhací perutě jako radarový operátor. Pak bojoval až do konce války u této perutě. Spolu se svým pilotem Josefem Adamem dosáhli celkem tří sestřelů německých bombardérů a jedné letounové střely V1. Po návratu do vlasti sloužil u Čs. aerolinií, avšak počátkem 50. let byl z práce propuštěn a živil se jako dělník, mimo jiné v jáchymovských uranových dolech. V lednu 1959 se vrátil do Ostravy a až do odchodu do důchodu pracoval na dolech v Hrušově a Paskově. Byl nositelem řady čs. i britských vojenských vyznamenání.

8. ledna 1979 (8.–29. ledna)

Vzhledem ke kalamitní situaci, která nastala na přelomu let 1978 a 1979, kdy teploty během krátké doby klesly až na minus 20 °C a zamrzly mj. dodávky uhlí pro tepelné elektrárny, byly vyhlášeny na základních, středních i vysokých školách tzv. uhelné prázdniny. Zároveň byly omezeny dodávky teplé vody, vytápění veřejných prostor a v průmyslových provozech byla regulována elektrická energie. Problémy nastaly rovněž v dopravě. Na mimořádné brigády, především v průmyslových podnicích a dolech, nastoupily stovky studentů a také vojáků.

Archiv města Ostravy