8. dubna 1989

Dne 8. 4. 1989 se v Ostravě konala poprvé od konce šedesátých let 20. století soutěž Miss Československé socialistické republiky. Dějištěm finálového večera se stal Palác kultury a sportu v Ostravě (dnes Ostravar Aréna), večer moderoval herec Josef Dvořák a přímý přenos vysílala Československá televize. Do soutěže se přihlásilo 2300 dívek, z nichž porota vybrala do finále podle fotografií 24 účastnic. Vítězkou se stala tehdy osmnáctiletá Ivana Christová z Prešova. Publikum však hodnocení poroty nepřijalo a svůj protest dalo najevo hlasitým pískotem. Zdrženlivě hodnotil novou královnu krásy také tehdejší denní tisk. Volby miss byly totiž v době normalizace nepřípustné. I v roce 1989 bylo třeba soutěž krásy ospravedlnit zaměřením na další kvality soutěžících. „Spíše než o královně krásy bychom měli hovořit o naší nejsympatičtější dívce“ psalo se v tehdejším Rudém právu.

9. dubna 1915

Dne 9. 4. 1915 zemřel ve Vítkovicích Theodor Andrée, báňský technik, geolog a veřejný činitel (narodil se 3. 10. 1847 ve Vítkovicích v rodině významného báňského odborníka Alberta Andréeho). Po studiích a pracovních pobytech v zahraničí se v roce 1882 vrátil do Vítkovic, kde nastoupil po svém otci na místo ředitele Vítkovických kamenouhelných dolů. V roce 1895 po převzetí těchto dolů do vlastnictví Vítkovického horního a hutního těžířstva přešel ve funkci administrativního ředitele a náměstka ústředního ředitele Vítkovických kamenouhelných dolů do služeb tohoto těžířstva. Ve své době patřil k velkým znalcům geologických poměrů Ostravsko-karvinské uhelné pánve a výsledky svých výzkumů publikoval. Byl také veřejně činným, jako člen obecního zastupitelstva ve Vítkovicích. Vedle toho pracoval v řadě dobročinných spolků a institucí.

10. dubna 1923

10. dubna 1923 byl založen Spolek Orchestrální sdružení ve Vítkovicích (později přejmenovaný na Filharmonické sdružení v Moravské Ostravě), který vznikl z původního Hudebního kroužku ve Vítkovicích (1922). Byl to první stálý soubor pro pěstování symfonické hudby na Ostravsku (vedle orchestru Národního divadla moravskoslezského, který však byl zaměřen na operu). Již 12. května spolek poprvé koncertoval na veřejnosti v Českém domě ve Vítkovicích a v roce 1931 dovršil celou padesátku veřejných koncertů. Většinu jeho členů tvořili úředníci, studenti a dělníci.

Archiv města Ostravy