„Přestože se jedná o prvorodičku, o svého potomka se pečlivě stará. Kvůli zachování klidu novopečené matce při odchovu mláděte bude pavilon otevřen v omezeném režimu, v případě nutnosti zcela uzavřen návštěvníkům,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková s tím, že už se ví, že se jedná o samečka. To v prvních dnech nebylo možné zjistit, šimpanzí matka potřebovala naprostý klid - více zde.

Mládě porodila 21. srpna 2023 16letá samice, která byla do Ostravy dovezena v roce 2019 z dánské Zoo Aalborg. Jedná se o její první mládě. Jelikož nemají primáti péči o mláďata vrozenou, byli chovatelé od začátku napjati, jak si samice povede.

Takto si vedla šimpanzí samice prvorodička v ostravské zoo před 10 lety:

| Video: Youtube

Zatím to ale vypadá, že novopečená matka si počíná dobře a že úročí zkušenosti, které získala pozorováním jiných samic při odchovu mláďat. Otcem mláděte je s největší pravděpodobností samec, kterého jsme získali na podzim 2018 z italského Safariparku Ravenna.

„Novopečená matka si zatím vede dobře a mládě prospívá. Vzhledem k její rodičovské premiéře jí chtějí chovatelé dopřát klid při odchovu svého prvního potomka. I celá šimpanzí skupina potřebuje čas, aby si na nového člena zvykla,“ doplnila Nováková s tím, že samice s mládětem ale v průběhu dne pobývá spolu s ostatními členy skupiny i ve venkovním výběhu, kde ji mohou trpěliví návštěvníci spatřit.

Šimpanzi jsou tvorové učenliví:

| Video: Youtube

„Každopádně prosíme o pochopení a trpělivost. Jedná se o vzácně mladě kriticky ohroženého lidoopa. V tomto roce se v rámci Evropského ex situ programu (EEP), který vede ostravská zoo, narodilo ani ne deset mláďat,“ dodala na závěr.

Ostravská skupina šimpanzů hornoguinejských čítá celkem devět členů. Tvoří ji dva dospělí samci, pět samic a dvě mláďata. Kromě týden starého samečka je to sameček narozený v únoru 2020.

K TÉMATU
Šimpanz hornoguinejský (Pan troglodytes verus) je nejohroženějším poddruhem šimpanze. Žije v lesnatých savanách a v deštných lesích západní Afriky, v několika zemích byl již vyhuben (Benin, Burkina-Faso a Togo). V Červeném seznamu IUCN je veden v kategorii kriticky ohrožený (Critically Endangered).
Hlavními příčinami ohrožení jsou degradace jejich přirozeného prostředí a přímé pronásledování člověkem. Divoká populace je fragmentovaná, její početnost je odhadovaná na 18 000 až 65 000 jedinců. V rámci Evropy žije v lidské péči jen přibližně 250 jedinců.