Po šesté obhájili své prvenství mezi 4 týmy nejšikovnějších kuchařů a číšníků ze středních škol z celé ČR. I letos se studenti museli popasovat s přípravou špičkových jídel, míchaných nápojů a kávy. Počítalo se i s předvedením prvotřídní obsluhy. Porota hodnotila jak jednotlivé soutěžící, tak výkon celých družstev.

Kuchaři se během 30 minut předvedli v krájení oloupané cibule, krájení pórku a brambor, vykostění chlazeného kuřete a filetování celého pstruha.

Kuchaři a číšníci SŠSS z Hrabůvky úspěšně reprezentovali Ostravu na 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže MAKRO HoReCa Pětiboj 11. a 12. 10. 2019 v pražské Makro Akademii.

V časovém limitu dvou hodin pak měli za úkol uvařit celkem 30 porcí pokrmu ze pstruha, kuřete, připravit moučník a během hodiny tyto pokrmy naservírovat hostovi. Baristé připravovali espresso a cappuccino dle požadavku hosta, barmani chystali pět shodných porcí nealkoholického aperitivního uvítacího drinku s názvem Autumn time.

Součástí soutěže byla i příprava a vyzdobení restaurace, založení inventáře a samozřejmě obsluha V.I.P. hostů předem připraveným menu, a to vše v časovém limitu 3 hodin.

Kuchaři se za přípravu menu umístili na 2. místě a číšníci za obsluhu na 1. místě, celkově absolutní vítězství Krakovské v soutěži.

A kdo nás reprezentoval? Daniel Bubík, Šimon Galia, Luong Anh Tuan, Tomáš Badura, Daniel Ševčík, Ondřej Ptáčník, Mirka Hamerníková, Kristýna Kubatá, Adéla Čadová, Klaudie Kantorová, Michaela Kneifelová, Anna Králová, Olga Dreslerová, Kareřina Gospošová, Martina Návratová a Daniela Pivková.

Soutěžní menu Pstruh na pomerančovém pepři, pyré z černého kořene, pomerančový sabayon, křupavá zelenina Kuřecí prso na tymiánu "Sous-vide", perníkové škvarky, dýňový knedlíček, omáčka ze svařeného vína Hruškový nákyp z rýžových vloček.

Pořadí družstev:
1. místo: Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka
2. místo: Střední škola Brno, Charbulova, příspěvková organizace
3. místo: Střední škola služeb a řemesel Stochov, Praha

Autorka textu: Hana Schwarzová