PROHLÍDKA: denně od 9.00 do 17.00, kromě pondělí
JAK: vstupenky na webu vily
NA KDY: nyní jsou v prodeji vstupenky na leden 2022

O vile Tugendhat najdete mnoho informací, objevíte hromadu fotek. Ale pokud ji neuvidíte na vlastní oči, nepochopíte. Nadčasové, promyšlené do posledního detailu, dechberoucí prostoupení světla přes onyxovou stěnu, která svého času stála tolik, jako tři kompletně zařízené vily.

Zdroj: Youtube

Jídelna kruhového tvaru z Makassarského ebenu, zimní zahrada a "skleněný pokoj", tedy obytná místnost o rozloze 237 metrů čtverečných. A mnoho dalších, nejen technických, zajímavostí. Když uvážíme, že plán vznikl v roce 1928 a vilu postavili v letech 1929 až 1930, je to k neuvěření.

Karlštejn je v těchto dnech podivně prázdný
OBRAZEM: Kam se poděli turisté? Karlštejn a podhradí jsou podivně prázdné

Rodina si však tohoto skvostu užívala pouze osm let, přišla válka a z důvodu bezpečnosti se rodina rozhodla opustit zemi. Asi jste pochopili, že byli Židé. Vilu poté zabralo gestapo, po nich Rudá armáda v roce 1945. Po osvobození vila sloužila jako Soukromá škola rytmiky a taneční gymnastiky paní Karly Hladké. To bylo v letech 1945 - 1950.

I v podzimních barvách lze zachytit kouzlo detailu. Příroda láká k vycházkám i zastavení s fotoaparátem.
Zvědavé labutě, třpytivé kapky i zlaté listí. Krásy podzimu stojí za zaznamenání

Poté vila patřila Státnímu ústavu léčebného tělocviku. Na rehabilitaci sem mířily děti se špatným držením těla a vadami páteře. Od roku 1963 je Národní kulturní památkou. Od roku 2001 je zapsaná do seznamu světového dědictví UNESCO.

Iveta Paličková

Sluneční paprsky si pohrávaly se zahradními scenériemi.
OBRAZEM: Malebné sluneční paprsky na zahradě. Jak dlouho ještě vydrží?

Informace k videu: Vybrané pasáže z přednášky Grety Tugendhatové přednesené 17. ledna 1969 v Domě umění města Brna. Text pochází ze sbírek Muzea města Brna. Čte Marie Durnová.