Na desítkách unikátních exponátů regionální sběratelky Jarmily Fichtnerové je možno sledovat historický vývoj dětských vozítek, přičemž nejstarší vystavený kočárek pochází z roku 1880, ty nejmladší jsou pak z 80. let 20. století.

Paní Jarmila Fichtnerová sbírá kočárky již téměř 30 let, není ovšem jen známou sběratelkou, kočárky také sama odborně renovuje. Předmětem její sběratelského zájmu jsou nejen dětské kočárky, ale také hračky pro děvčátka - kočárky, postýlky, kolébky, panenky, oblečky a různé dobové doplňky, kterými se kočárky zkrášlovaly (dečky, přikrývky apod). Své sbírky vystavuje v podkroví rodinného domu v Bludově.

Kočárky byly v minulosti poměrně nákladnou investicí, dědily se z generace na generaci a na jejich výrobě se podílela řada řemeslníků – kovářů, košíkářů, čalouníků i nábytkářů. Z drobných dílen a manufaktur vznikly známé firmy vyrábějící kočárky, u nás například známá firma Liberta.

Návštěvníci výstavy uvidí nejen známé takzvané osmipéráky, kukaně nebo labutí křídla, ve kterých se možná ještě vozili oni sami, případně jejich rodiče nebo prarodiče. K těm nejkrásnějším a nejzdobnějším určitě patří promenádní hluboké kočárky na vysokých kolech, s polohovacími koženými nebo textilními střechami bohatě zdobenými záclonkami. Unikáty jsou také kočárky aerodynamického tvaru, napodobující automobily z 30. let 20. století.

Chronologicky řazené exponáty doplněné dobovými fotografiemi názorně ukazují, jak probíhal vývoj dětských kočárků. Dnešní oblíbené trojkolky tak mohou mít svůj vzor v trojkolkách z konce 19. století. Kočárky na vysokých kolech, v 1. čtvrtině 20. století vystřídané skříňkovými kočárky na nízkých podvozcích, se do módy opět vrátily v 70. letech 20. století, důvodem byla narůstající doprava a především výfukové plyny automobilů.

Rozložité kukaně byly prostorným místem nejen pro miminka, ale také pro přehlídku ozdobných zavinovaček, peřinek, zimních kožešinových pytlů apod. Koženkové Liberty s postranními průhlednými okénky z počátku 80. let 20. století měly dítěti poskytnout rozhled a možná i maminkám větší možnost pochlubit se svojí ratolestí.

Část výstavy tvoří kočárky na hraní, tzv. loutkové kočárky, kopírující vývoj hlubokých a sportovních kočárků. Loutkové se jim říkalo proto, že holčičky v nich vozily loutky – panenky. I těch je vystavena celá řada, nejstarší je z počátku 20. století, k vidění jsou ale také např. bárbíny.

Rádi bychom výstavu na konci letních prázdnin zakončili setkáním se sběratelkou a módní přehlídkou na nádvoří Muzea silnic, kde vystavené kočárky doplní i maminky a tatínkové v dobovém oblečení. Snad už bude situace těmto akcím příznivá a my si tak alespoň vynahradíme zrušenou červnovou Muzejní silniční noc.

Alena Turková,
vedoucí Muzea silnic ve Vikýřovicích