Ministr přijel do nemocnice vysvětlit důvody Maškova odvolání. Vyzvalo ho k tomu vedení nemocnice. Ministr podle něj Maška zkreslenými vyjádřeními očernil. Vedení nemocnice chce očištění Maškova jména, projednání podmínek výběrového řízení na nového ředitele i podmínek reformy psychiatrické péče, jinak zváží vyhlášení stávkové pohotovosti. Jednání začalo po 11:00.

Maškovo odvolání oznámil ministr Vojtěch před týdnem s účinností k 16. únoru. Zdůvodnil ho i Maškovou neochotou přijímat kroky schválené reformy psychiatrické péče. Podle Konráda ale některé požadavky reformy nejsou smysluplné, případně je nelze kvůli nedostatku personálu realizovat.

Ředitel Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromír Mašek.
Za Jaromírem Maškem nestojí jen zaměstnanci psychiatrie, ale i vedení města

Ve středu vyhlásilo ministerstvo na místo ředitele výběrové řízení. Mašek se znovu přihlásit nechce. "Myslím, že vztahům nemocnice a zřizovatele by to neprospělo," řekl Mašek. Byl by rád, kdyby tak ale učinil někdo z nemocnice. "Mám typ na konkrétní jméno, ale říkat ho nebudu, vím, že se chce o místo ucházet," řekl Mašek. Jeho nástupci doporučuje lepší komunikaci s ministerstvem a více diplomacie ve vyjadřování.

Za odvolaného ředitele se postavili někteří regionální politici nebo europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který Maškovo odvolání označil za nevěrohodně zdůvodněné. Podporuje ho také petice, kterou už podepsalo takřka 3500 lidí.

Asociace komunitních služeb v oblasti péče o duševní zdraví (AKS), která stála u vzniku reformy psychiatrické péče, v prohlášení na svém webu uvedla, že reformu nelze zpochybňovat kvůli personální výměně jednotlivců. Odmítla, že by byla nekoncepční a nepřipravená. Reforma má většinu péče o duševně nemocné přenést do jejich přirozeného prostředí prostřednictvím Center duševního zdraví (CDZ).

Ředitel Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromír Mašek.
Petice za Maška. V prohlášení ministra Vojtěcha jsou uvedené lži

Jedno z pilotních vzniklo v Havlíčkově Brod před třemi lety. Mělo ale nedostatek odborníků. Podle AKS mohl Mašek svým manažerským rozhodnutím chod centra ohrozit. Pracovníci nemocnice, kteří se za odvolaného ředitele postavili, naopak zdůrazňují, že byl sám ochoten pro CDZ pracovat, pokud by o práci neměl zájem jiný odborník.