Fyzické osobě hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, právnické osobě zákaz činnosti a peněžitý trest, řekl dnes ČTK policejní mluvčí Petr Jaroš.

"Policejní vyšetřovatel zahájil trestní stíhání ve věci ekologické havárie na řece Bečvě. Na základě shromážděných důkazů bylo v pátek sděleno obvinění jedné fyzické a jedné právnické osobě z Rožnovska. Z hlediska skutkové podstaty jde o spáchání dvou trestných činů, a to poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," uvedla policie na twitteru. Koho konkrétně policie obvinila, neuvedla.

Pochod za Bečvu ve Valašském Meziříčí v lednu 2021
Posudek k otravě Bečvy? Žádné překvapení, říká senátorka Seitlová

Server iDNES.cz v květnu napsal, že posudek, který si policie nechala v případu zpracovat, podezřívá z otravy řeky kyanidy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Její ředitel Oldřich Havelka to následně na dotaz ČTK opětovně odmítl. Firma spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly, nyní v něm podniká asi 55 firem.

Závažná ekologická havárie 

Energoaqua zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. ČTK dnes dopoledne zkoušela Havelku telefonicky kontaktovat, zatím telefon nebere.

Nápis Je suis Bečva na mostu E. Beneše v Ústí n. L.
Je suis Bečva, objevuje se po celém Česku. Co stojí za "guerillovou" kampaní?

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.