„V devadesáti procentech případů jsou lidé agresivní. Nejčastěji jde o klienty, kteří jsou pod vlivem drog, případně drog a alkoholu dohromady. Takových případů přibývá. Mezi mladými ročníky je každý druhý eskortovaný pod vlivem omamných látek,“ říká Martina Vičánková z kroměřížské záchytky, která je jediná ve Zlínském kraji.

„Je zcela normální, že máme plný stav. Sedm míst je pro celý kraj málo,“ myslí si zdravotní sestra.

V prodejních prostorách kontrolovaného subjektu v obci Chropyně bylo zajištěno padělané zboží označené ochrannými známkami L.O.L. SURPRISE!, FORTNITE, POKÉMON, NINJAGO, v provedení a balení neodpovídajícím daným standardům.
V Chropyni odhalili celníci padělané hračky, zboží bude muset být zničeno

Bezdomovci? Nejvděčnější klienti

Navíc některým bezdomovcům supluje PZS azylový dům.

„Bezdomovci ví, že pokud budou tropit výtržnosti, nebo si někde na ulici lehnou pod vlivem alkoholu, musí je sem policie umístit. Navíc pobyt nikdy nezaplatí,“ vysvětluje Martina Vičánková, která je přesvědčena, že bezdomovci tvoří více jak polovina klientů.

Často jsou ale právě bezdomovci těmi nejméně problémovými.

„Jsou rádi za nocleh v teple a suchu. Ráno je ještě vysprchujeme a dáme jim čisté oblečení, ošetříme stará poranění a rány,“ popisuje Martina Vičánková.

Čistý oděv, které pracovnice PZS bezdomovcům poskytnou, pochází z jejich soukromé „charity“.

„Lékaři, sestřičky, nebo i cizí lidé nám donesou oblečení, které vyřazují při domácím úklidu, vše je samozřejmě vyprané a čisté. Od obuvi, ponožek, spodního prádla až po čepice a bundy. Všechno bereme,“ podotýká sestřička.

Výchovný ústav, Středisko výchovné péče HELP, základní škola a střední škola Střílky.
Zaměstnanci ústavu ve Střílkách zažívají šikanu, doplácí na to i děti

Agresivnější jsou zpravidla ženy

Nadávky jsou na PZS zcela běžnou věcí. Bohužel v některých případech to u nich nekončí.

„Posloucháte celou směnu vulgarity. Musíte si zvyknout. Ne všichni to psychicky vydrží,“ míní Martina Vičánková.

I přesto, že celému procesu příjmu dohlíží policisté, nedokážou nečekaným fyzickým atakům zabránit. Klienti kopou do kolen, holení. Pracovnice si občas z práce odnášejí modřiny, stává se, že je klienti tahají za vlasy nebo koušou do ruky. Někteří svou agresivitu vybíjí na vybavení PZS.

„Zažili jsme tady, že vzduchem už letěla židle, stůl nebo kdysi i psací stroj,“ vzpomíná zdravotní sestra, která ve zdravotnickém zařízení pracuje už sedmnáct let.

Agresivnější po všech stránkách jsou zpravidla ženy. Koušou, škrábou, plivou, vymýšlejí si historky, zkoušejí s policisty flirtovat, chovají se hystericky, pláčou.

Exkrementy na zdech

„Setkáváme se běžně se svrabem, žloutenkou typu C. Jeden klient nám rozmazal exkrementy po zdech. Jednou nám sem přivezli muže, kterému jsme ošetřovali ránu, v níž měl nečistoty a dokonce už i červy,“ nechala se slyšet Martina Vičánková.

Mnozí klienti však nepřestávají být agresivní ani po vystřízlivění.

„Omluvit se za své nevhodné chování dokáže zhruba jeden z tisíci umístěných,“ říká sestřička.

Někteří z propuštěných klientů jsou však na záchytce brzy zpět.

„V devět ráno je propustíme a v jednu odpoledne už je máme zpět,“ doplňuje Martina Vičánková.

Baťův kanál
Kroměříž odmítla memorandum o prodloužení Baťova kanálu