Obecně seočekává větší podíl jablečných kvasů, trnek bude letos méně. Ceny za litr absolutního lihu v důsledku zvedání vstupních nákladů stouply, pohybují se kolem 290 korun.

Jednou z nejdříve otevřených pálenic v jihozápadní části Zlínského kraje je letos Pálenice Buchlovice. Provoz zahájili 2. srpna. „Pálíme zatím tři dny v týdnu, protože letního ovoce moc nebylo. Drží nás višně, které si tu lidé v sadě kupují. Teď jsme vypálili šest set litrů meruněk koupených ze Španělska,“ přiblížil vedoucí pálenice Jan Stockmann.

Včelaři. Ilustrační snímek
O polovinu méně než loni. Medu je letos kvůli počasí málo, prodává se dráž

Podle jeho slov teče destilátu málo, přírodní cukernatost je průměrně patnáct stupňů, je třeba kvasy doslazovat. Za den tu vypálí asi šedesát až osmdesát litrů stoprocentního alkoholu.

Za ten si letos zákazníci zaplatí o něco více než v minulosti, litr absolutního lihu stojí 280 korun. „Museli jsme zdražit, zvedají se náklady, vyvážíme výpalky na sběrný dvůr a stoupají také mzdy. Horší je, že není, kdo by pálil. Nejsou lidi,“ krčí rameny Stockmann.

Začali už v červenci

V pálenici Přílepy na Kroměřížsku začali zpracovávat kvasy ještě o měsíc dříve, tedy začátkem července. „Zatím šly jen třešně a meruňky, ale není to žádná sláva, jedeme maximálně dva dny v týdnu. Rozjezd bývá slabší a letního ovoce tady v okolí moc nebylo,“ konstatoval Miloslav Dohnálek.

Změny ovocných sezon vypozorovala majitelka pálenice v Janové Denisa Mezníková. „Střídají se švestkové a jablečné roky. Letos to vypadá na jablka. Obecně, bylo studené jaro, všechno je později. Rané odrůdy už by měly být zralé a není to tak,“ popsala „Uvidíme, co přinese podzim,“ dodala.

Káva podraží. Úrodu v Brazílii, která je jejím největším světovým producentem, totiž letos poničily mrazy.
Brazilcům pomrzly kávovníky. Káva nyní skokově zdraží také Čechům

I tady oproti loňsku mírně zdražili, litr absolutního alkoholu tu vyjde na 295 korun.

Pálenice Bublík ve Valašském Meziříčí začala se zpracováváním kvasu minulý týden. Podle slov spolumajitelky se i tady rozjíždí sezona pomalu. Zákazníci tvrdí, že úroda se v různých lokalitách liší. Někde je ovoce dost, jinde ani na buchtu. Kde bylo vloni čtyři tuny ovoce, nenaplní letos ani kyblík.

Nezralé plody padají

První vlna pálení začala skorými jablky. „Za chvíli budou hrušky, podle mých informací je obecně i dost jablek. S trnkou je to letos horší, padají ze stromů ještě nezralé. Takové ovoce do kvasu dát nemůžete,“ upozornila Irma Vachníková.

Ceny elektrické energie táhly vzhůru rostoucí výdaje na emisní povolenky, takže jsou již téměř stejně vysoko jako byly na svém historickém maximu v roce 2008.
Rekordní drahota. Po benzinu či pivu si Češi připlatí i za elektřinu

„Se slivovicí to asi nebude letos moc slavné, ale uvidíme. Stejně to nedokážeme ovlivnit. Třeba to zachrání jablka a sezonu potáhneme až do jara. Necháme se překvapit,“ uzavírá páleničářka.