Severočeši na rozdíl od Baníku prožili katastrofální vstup do sezony, když z úvodních šesti zápasů uhráli jediný bod, uzavírali celý ligový peloton a navíc vypadli z poháru. To stálo místo trenéra Pavla Hoftycha, jehož nahradil Luboš Kozel.

Ještě na začátku tohoto roku kouč Baníku rozklížený liberecký tým zvedl, posílil o několik jmen v čele s bývalým křídelníkem Chelsea či Slavie Miroslavem Stochem a z předchozích tří duelů udělali sedm bodů, čímž se ze dna tabulky posunul Slovan na třináctou pozici.

FC Baník Ostrava - Bohemians (utkání 9. kola FORTUNA:LIGY, 25. 9. 2021).
Slovenský obr Almási? Z Baníku až do reprezentace! Chválí legenda, vítají i doma

To Baník je od startu nového ročníku nejvyšší soutěže vysoko, aktuálně čtvrtý. Naposledy zvrátil duel proti Bohemians a vyhrál 4:1. „Myslím si, že je jedno, v jaké je kdo pozici. Je to ligový zápas, s výjimkou Slavie a té špičky je soutěž vyrovnaná,“ vyloučil pro Deník trenér Baníku Ondřej Smetana, že by Ostravané měli být favoritem.

Vzedmutí Liberce vnímá i on sám. „Čeká nás tým, který změnil způsob hry, poslední tři zápasy mu výsledkově vyšly, bodoval, takže si určitě zvedl sebevědomí a bude to proti nám chtít potvrdit. Věřím, že se s tím vyrovnáme, připravíme se a naším cílem je uspět. Tady se nic nemění,“ upozornil Smetana.

Fanoušci Baníku v Olomouci.
Pokuta 125 tisíc! Baník byl opět potrestán za pyrotechniku svých fanoušků

BUCHTA SE POMALU VRACÍ

Radost mu dělá i fakt, že se postupně vrací záložník David Buchta. „Komplexně ho bereme jako důležitého hráče, který má zajímavé schopnosti a vlastnosti. To potvrzuje i po zranění, i když jeho forma samozřejmě není ještě na takové úrovni, na jaké byla předtím. Do týmu se pomaličku vrací, má v něm místo a jsem rád, že ho můžeme znovu použít,“ přiznal Ondřej Smetana.

FC Baník Ostrava - Bohemians.
Komentář Davida Hekeleho: Baník má spolehlivou oporu ve střídačce

S důvěrou ve schopnosti mladého středopolaře se vyjádřil v minulém týdnu i někdejší skvělý útočník, legenda Baníku a ještě na jaře člen realizačního týmu Václav Daněk.

„Je to poctivý kluk, byť má potíže se sebevědomím. Konec sezony jsem ale viděl zblízka, snažil jsem se ho povzbudit a dodat mu víru. Myslím, že se to hodně zlepšilo, už nemá strach se dostat pořádně k míči, aby ho nezkazil. Je velice aktivní ve hře a některá řešení v rychlosti jsou pro soupeře překvapivá. On je jedním z příslibů, jen potřebuje pravidelně nastupovat,“ prozradil Daněk.

FC Baník Ostrava - Bohemians 4:1. V kabině před sobotním zápasem 9. ligového kola. Jak to vypadlo po jeho skončení?
V KABINĚ BANÍKU! Takto se slavila výhra nad klokany. Řev, potlesk i házení věcmi

V posledním utkání Baník nastoupil neobvykle v rozestavení 3-5-2, přičemž v útoku nastoupili bok po boku Ladislav Almási s Jiřím Klímou. To se nejspíš pro utkání na severu Čech změní. „Složení bude určitě jiné, asi se vrátíme zpátky, budeme reagovat na soupeře a lze čekat změny,“ potvrdil na závěr Ondřej Smetana.