Ačkoli se hodně spekulovalo o jeho budoucnosti u týmu, v roli trenéra na trávník v Radvanicích vstoupil Bohumil Páník, který měl k dispozici 27 hráčů včetně útočných posil Tomáše Smoly a Milana Lalkoviče. „Jsem s nimi spokojený. Jeden je hráč zprava, ale i zleva, který je individuálně vybavený. Viděl jsem ho v Olomouci hrát zleva, kde dal naší juniorce asi tři góly. Takže kvalitu demonstroval. A druhý je útočník, klasická devítka, která se dovede prát se stopery. Oba jsou dobrá trefa,“ pochvaloval si s tím, že další posily jsou v řešení.

Mezi sedmadvacítkou „plejerů“ jsou započítáni i mládežničtí reprezentanti Denis Granečný a Ondřej Šašinka, kteří však první trénink sledovali jen v civilu. Přítomni nebyli Milan Baroš s Damé Diopem, a po hostování v Gruzii ani Oleksander Azackij. „Milan má týden navíc, je na dovolené s rodinou, vrátí se neděli, v pondělí se zapojí do přípravy. Cítíme, že má pořád chuť i co dát Baníku, ale poslední slovo bude na něm,“ řekl sportovní ředitel Baníku Marek Jankulovski.

O místo v kádru se pak přišla poprat také šestice navrátilců z hostování (Petr Breda, Jakub Pokorný, Dyjan Carlos de Azevedo, Matěj Helešic, Josef Celba, Filip Kaloč). „Chtěli bychom dobrou dvacítku hráčů, aby konkurence byla a hráči věděli, že mají pořád se snažit o absolutní výkon, protože je za ním náhrada. Tak jako v silných mančaftech, které pak nemají problém jako my, když hrají systémem středa sobota středa. A třeba několikrát za sebou,“ přiznal Páník, který se vyjádřil speciálně k Brazilci De Azevedovi, jenž před rokem „utekl“ do Francie.

Díru do světa ale neudělal. „On a hlavně jeho agent, který to vybláznil, si musí uvědomit, že je nějaká korektnost jednání. A nakonec, když se podíváte na statistiky odehraných zápasů, mu to neprospělo. V jeho letech ho to spíše přibrzdilo,“ měl jasno Páník s tím, že v Baníku by měl větší prostor a herní vytížení.

Potěšit ho mohl fakt, že klub zatím udržel stopera Patrizia Stronatiho, o něhož se zajímal polský Lech Poznaň. V neděli ale hráčův agent Václav Svěrkoš na twitteru oznámil, že se kluby nedohodly. To potvrdil i Jankulovski. „Byl bych rád, kdyby Patrizio pokračoval, protože je to pevný článek Baníku Ostrava, ale víme, že přestupové okno je dlouhé a může se stát všechno. K dnešnímu dni ale začíná přípravu u nás,“ uvedl Jankulovski.

„Znám polské mančafty, vím, jak se chovají na trhu. Mají nejradši, když přicházejí volní hráči zadarmo. Věděl jsem, že ty dva až tři miliony euro nedají, takže jsem byl v klidu,“ prohlásil Páník s tím, že v Baníku bude mít lepší podmínky pro svůj rozvoj.

„Za rok se může dostat do reprezentace a pak přestoupit do úplně jiných mančaftů a zemí. Tím samozřejmě nechci srážet Lech Poznaň, což je velký klub s ambicemi a diváckou podporou. Patří mezi tři největší kluby v Polsku,“ dodal.

Baník odehraje první přípravný zápas v sobotu na hřišti Slovanu Bratislava. Po víkendu zamíří na soustředění do Rakouska, kde se utká s Mol Vidi, Osijekem a Austrií Videň.

Fotbal, Polanka - Lokomotiva Petrovice, 15. června 2019 v Polance.
Polanka se s krajským přeborem rozloučila kanonádou proti Petrovicím