Na Karvinsku je jedno z ohnisek koronavirové nákazy v republice, dnes do Ostravy míří ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, aby situaci řešil. Covidu se nevyhnuli ani fotbalisté Karviné. Krajská hygiena nyní zkoumá, o koho přesně jde.

„Na tom záleží. Pokud jde o hráče základní sestavy, tak se obávám, že je to problém, protože tým bude jednak muset do karantény, a jednak na více dnů,“ sdělil Deníku Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice MS kraje.

To už je ostatně jisté, jak Deníku potvrdila Andrea Lipjaková, vedoucí protiepidemického oddělení územního pracoviště Karviná. „Aktuálně je věc v šetření, odběrová místa jsou přeplněná, takže situaci nelze vyřešit tak rychle. Nyní se musí všichni podrobit dalším testům,“ informovala Lipjaková.

Ilustrační foto.
OKD kvůli koronaviru přeruší těžbu ve všech dolech

Karanténa je nevyhnutelná

Sobotní zápas karvinských hráčů ve Zlíně se tudíž neodehraje. „V žádném případě. Všichni nastoupili do karantény. Momentálně zjišťujeme, kteří hráči měli pozitivní test, budou se trasovat kontakty a zjišťovat, kdy naposledy přišli lidé v klubu do přímého styku s nakaženými,“ dodala.

Na jak dlouho by fotbalisté měli v karanténě být? „To se potvrdí až po dohledání všech kontaktů. Základní karanténní doba je čtrnáctidenní, ale může se stát, že fotbalisté budou v karanténě jen týden. Dohledává se to totiž do dne, kdy naposledy přišli do kontaktu s pozitivně testovaným, a to mohlo být třeba před týdnem,“ vysvětlila Lipjaková.

Otázka je, jakým způsobem se informace o tom, že by v karvinském fotbalovém klubu měl vyskytovat covid, k hygienikům vůbec dostala. Ostravští pracovníci totiž údajně reagovali pověřením územního pracoviště Karviná na základě novinového článku z portálu SeznamZpravy.cz, kde se tato informace objevila v podobě, že jde o fámu.

„Od kolegů z krajské hygieny jsme dostali podnět k prošetření několika případů a byli mezi nimi i karvinští fotbalisté,“ doplnila Lipjaková.

Klub na svých oficiálních stránkách vydal prohlášení, že čeká na pokyny krajské hygienické stanice, kterými se bude následně řídit a blíže situaci nebude komentovat.

V Polské Ratiborzi byla 30. 6. otevřena nová přehrada.
OBRAZEM: Polsko za miliardy postavilo u českých hranic největší přehradu na Odře

Dohrání ligy v ohrožení?

Každopádně spekulace médií o tom, že pozitivně testovaných lidí v karvinském klubu je sedm, se do včerejšího odpoledne nepotvrdily. „Takové číslo mi není známo. V tuto chvíli víme o třech lidech, navíc výsledky testování budeme vědět nejdříve v pátek,“ poznamenal Kopřivík.

Ligová fotbalová asociace zase vydala prohlášení, že vzhledem k situaci a probíhajícímu hygienickému šetření v karvinském klubu byly sobotní zápasy skupiny o záchranu odloženy na neurčito v rámci zachování regulérnosti soutěže.

Nebude se tedy hrát ani ve Zlíně, kam měla přijet právě Karviná, ani zápasy Opava – Olomouc a Příbram – Teplice.

Otevření hranice mezi Českou republikou a Polskem, 30. června 2020 v Českém Těšíně.
Těšín - zase jedno město. Hranice jsou volné. V hospodách to zatím znát není
Ilustrační foto.
Jaká opatření proti viru zavádí hygienici na Karvinsku? Projděte si přehled