Na osmatřicetiletého bývalého ligového útočníka, který po konci Kozla dokončil jaro, a jež kromě loňského půlroku v tehdy druholigových Vítkovicích neměl s trénováním profesionálního klubu žádné zkušenosti, byla najednou naložena tíha nakrmit fanoušky lačnící po průměrných až bídných letech po úspěchu.

Emotivní trenér Baníku Ostrava Ondřej Smetana.
Emotivní kouč Smetana: Kluci ukázali charakter. Komu věnoval vítězství Baníku?

Klub se však sázky na mladého kouče nebál. Vyšel z koloritu zavedených jmen, která se v českém fotbalovém rybníčku točí léta jako na kolotoči stále dokola, a vydal se cestou neprobádanou, ale té, které věří. Ukázal na člověka z regionu. To udělal i sám Smetana, když se obklopil jmény asistentů jako Jan Baránek mladší a především Tomáš Galásek. To jsou další faktory úspěšného vstupu do sezony, byť ani oni se nemohou pyšnit desítkami a stovkami odkoučovaných zápasů v dospělém fotbale.

FC Baník Ostrava - Pardubice 3:1 (4. kolo FORTUNA:LIGY, 15. 8. 2021)
Almási: Fotbal v Baníku mě baví, věřím, že góly přijdou. Reprezentace? To je sen

Přesto Baník hraje fotbal, na který je radost se dívat, trenéři vědí, co po hráčích chtějí, mají výsledky. Celá skládačka dává prostě smysl. A vše neprovází rozšafná prohlášení, naopak. Smetana zůstává při rozhovorech při zemi.

I on totiž ví, že na přehnanou chválu je ještě brzy. S Jabloncem, Zlínem, Českými Budějovicemi a Pardubicemi trenéři i celý tým obstáli, ukázali potenciál, že se s Baníkem musí počítat. Na druhé straně vyjma prvně jmenovaného celku nejde o popředí ligového pelotonu. Zrcadlo, zejména z pohledu hry a výkonu, nastaví tuto neděli v Praze Slavia a příští sobotu doma asi i posílená Mladá Boleslav.

FC Baník Ostrava - Pardubice 3:1 (4. kolo FORTUNA:LIGY, 15. 8. 2021).
OBRAZEM: Baník válí a fanoušci opět přitápěli pod kotlem. Přijde další trest?

Základ ale Baník má, už nyní se o něm a jeho hře baví i lidé po celé republice. Teď na to jen navázat. A proč ne v Edenu?