K dispozici už máte kapitána Milana Baroše. Pomůže vám v derby ke třem bodům?

Potřebujeme střílet góly a Milan je ten, který to umí. Vždycky je střílel, tak proč by je měl zapomenout střílet proti Opavě.

Jaká byla jeho pauza?

Trenér Baníku Bohumil PáníkZdroj: Deník / RedakceUrčitě se těší. Je tristní, když pět zápasů stál, jen se díval a nemohl pomoct. Milan je člověk, který vždycky miloval fotbal. Dovede se mu oddat a já věřím, že nám to ukáže.

Byl během toho měsíce hodně s týmem?

Měl čas na individuální doléčení všech bolístek, ale hodně trénoval s námi. Nebylo to tak, že by byl třeba týden jenom sám. Když jsme ho neviděli dva dny v týdnu, tak to bylo moc. Soužití je tady pořád, neodjížděl do Prahy vůbec. Držel se tady na Valachách, takže doufám, že čerstvý vzduch mu prospěl a ukáže to.

I bez něj se vám ale celkem dařilo…

To ano, ale když tam Milan je, má to vždycky nějaké grády nahoru. Nerad prohrává a pro vítězství svého mužstva udělá na hřišti všechno. Možná nám trošku chyběla ta jeho správná dravost, agresivita a sportovní hecování. A v neposlední řadě nám chyběly jeho góly.

Mezi Opavou a Baníkem je to vždy hodně vyhecované. Souhlasíte?

Vždycky je to o tři body, ale tím, že jsme ještě s Karvinou nejblíž, tak je to napětí o něco větší. Beru to jako naše malé mistrovství.

Kde vůbec vznikla rivalita obou táborů historicky? Ústupem Vítkovic?

Taky. Navíc Opava v lize atakovala příčky Baníku a dokázala se ve vzájemných zápasech vždycky vyhecovat. Na tu úroveň se dostala pak právě na úkor fanoušků. A o zbytek rivality se postarali fanoušci. 

Ještě poslední věc. Může hrát roli vaše dobrá bilance?

Neřekl bych. Opava v posledních zápasech získala taky sebedůvěru, navíc přešla na svůj stadion. Tím se to všechno srovnává. Obě mužstva jdou ukázat, že pokročila dál, že jsou vyspělejší a že umějí hrát fotbal. Bude to naše slezská oslava fotbalu.

Ivan Kopecký: Baník? Musíme se soustředit sami na sebe

Baník favoritem Slezského derby? V opavském táboře to neřeší. „Soustředíme se především sami na sebe, chceme být úspěšní,“ říká trenér Slezského FC Opava Ivan Kopecký.

Utkání je skloňováno ve všech pádech, rozebíráno na všech frontách. „Atmosféra bude pekelná, jen si přeji, aby se nic nestalo mezi fanoušky. Měl by to být svátek fotbalu,“ nabádá osmačtyřicetiletý stratég.

Zdroj: Deník / Roman Brhel
Petr Zapalač - Ilustrační foto.
Baníku máme co vracet. Derby chceme vyhrát, hlásí Zapalač
Robert Hrubý - Ilustrační foto.
Robert Hrubý: O Baryho se dá vždy opřít, je to vzpruha