Předchozí
1 z 4
Další

Svou první sezonu ve funkci sportovního ředitele v mateřském Baníku Ostrava zvládl nad očekávání. Slezský klub byl po dlouhodobé části na pátém místě, a navíc si zahrál finále domácího poháru. Přesto na začátku léta dokonce zvažoval možnost, že ve funkci skončí.

„S majitelem Václavem Brabcem jsme se domluvili na roční smlouvě s tím, že si pak obě strany spolupráci vyhodnotí. Práce mě baví, ale je taky časově hodně náročná. Musel jsem si sednout s manželkou, dětmi, vše v klidu vyhodnotit a probrat,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro Deník Marek Jankulovski.

MAREK JANKULOVSKI
Narození: 9. května 1977, Ostrava

Od léta 2018 je sportovním ředitelem FC Baník Ostrava.

Post:
levý záložník, levý obránce Kariéra: Baník Ostrava (1987–95), VTJ Znojmo (1995 až 1996), Baník Ostrava (1996 až 2000), SSC Neapol (2000 až 2002), Udinese Calcio (2002 až 2005), AC Milán (2005 až 2011), Baník Ostrava (2011)

Největší úspěchy: semifinále na ME 2004; stříbro z ME do 21 let 2000; vítěz Ligy mistrů, Superpoháru a MS klubů 2007; vítěz italské ligy 2011; účastník MS 2006, ME 2000, 2004 a 2008 a OH 2000

Ocenění: vítěz ankety Fotbalista roku 2007

Reprezentace: 78 zápasů/11 gólů (2000 až 2009)

Prvoligová bilance: 111/15 v české lize, 259/27 v italské lize

Rodina: ženatý, manželka Jana, dcery Karolína a Kristýna

Rodinná rada rozhodla jednoznačně, a vítěz Ligy mistrů tak bude působit ve funkci i nadále. „Pro mě je strašně důležité, že rodina za mnou stojí. Jezdíme společně prakticky na každý zápas. Jejich jasný názor mě utvrdil v tom, že chci a budu pokračovat,“ zdůraznil Jankulovski.

Můžete se ještě vrátit k minulé sezoně? Jak ji vůbec s odstupem několika týdnů hodnotíte?
Sezona byla úspěšná! Kdyby nám loni v létě někdo řekl, že budeme hrát ve skupině o titul a zahrajeme si finále poháru, tak bychom to všichni brali. Chápu ale na druhé straně i to, že po fantastickém podzimu, kdy jsme skončili třetí, bylo očekávání fanoušků ještě větší. Všichni o Vánocích čekali nebo si přáli, abychom přivedli do týmu tři posily a bojovali o pohárové příčky. Baník v každém případě udělal za poslední rok obrovský výkonnostní skok, i když jsme se v zimě rozhodli, že do kádru nebudeme výrazněji zasahovat. Přišel vlastně jen jeden hráč (Kuzmanovič). A pro velké změny nebyl ani důvod, protože jsme měli nejlepší obranu v lize a celkově jsme se nesli na docela úspěšné vlně.

Nebyla to ale chyba?
Zpětně musím říct, že to je asi jediná věc, kterou bych s odstupem času udělal v uplynulé sezoně jinak. Ale po bitvě je každý generál… Nikdo z nás, včetně mě, nevěděl, co přinese ligová nadstavba. Nám jasně ukázala, že pokud budeme chtít hrát v budoucnu o poháry, musíme kádr rozšířit. A to jsme taky v tomto přestupovém období udělali.

Předsezonní tisková konference FC Baník Ostrava, 10. července 2019 v Ostravě. Na snímku Milan Baroš.
Baroš: Cítím, že pořád můžu Baníku pomoct, budu se snažit uklidnit

Doplatil tedy Baník na jaře na úzký kádr?
Určitě ano, ale každý tým a klub prochází vždy nějakým vývojem. Nikdo by neměl zapomínat na období před příchodem nynějšího majitele klubu Václava Brabce, kdy se hrálo řadu sezon o záchranu, a rok dokonce ve druhé lize. Já se na loňský ročník dívám hlavně v těchto souvislostech opravdu pozitivně. A to říkám i s tím, že mě ještě dlouho bude mrzet ani jeden neproměněný pohárový mečbol. Nezvládli jsme finále poháru ani souboj o Evropu s Mladou Boleslaví. To je ale fotbal, musíme to brát jako fakt a spíše se z toho poučit. Za mě pořád platí, že se nám podařilo během sezony z mančaftu vymačkat maximum a nebude vůbec lehké na předchozí výsledky navázat.

Když pomineme regionální derby s Opavou a Karvinou, tak se Baníku dařilo sbírat body s papírově slabými soupeři, s elitní čtveřicí ovšem už tak úspěšný nebyl. Zdolal jen jednou doma Slavii a Jablonec…
Je to jedna z věcí, o kterých jsme se v létě hodně bavili. My vyhráli opravdu jen tyto dva zápasy, a to ještě s Jabloncem hned v prvním kole, přestože byl soupeř fotbalově lepší. Baník si prošel nějakým vývojem a my si musíme vážit toho, že jsme dokázali vyhrát třeba v Teplicích, v Olomouci nebo ve Zlíně. Když jsem loni kývl na nabídku dělat sportovního ředitele v Baníku, hned jsem říkal, že mužstvo potřebuje čas. Byla to prakticky první celá sezona, kdy byl kádr pohromadě. V nadstavbě jsme dostali od elitních českých celků tvrdou lekci, která bolela, ale taky nám ukázala, že k absolutní české špičce nám ještě něco schází.

Co konkrétně?
To asi viděl každý. My jsme v nadstavbě hráli s dvanácti nebo třinácti hráči, zatímco nejlepší české kluby mají tak široký kádr, že při absenci čtyř fotbalistů měl jejich trenér kam sáhnout. My jsme proti tomu měli v kádru kluky, kteří na ligu ještě nebyli úplně připraveni. A pak to v zápasech nadstavby vypadalo, že na soupeře chvílemi absolutně nemáme. Já ale považuji tuto konfrontaci za opravdu prospěšnou.

Během jara se dostal pod tlak i trenér Bohumil Páník, kterého fanoušci především na sociálních sítích někdy až zbytečně ostře kritizovali…
Já tyhle věci ze strany fanoušků beru s nadhledem, protože jsem fotbal celý život hrál a vnímám to tak, že k fotbalu patří. Hrál jsem v Itálii, kde vás v Neapoli fanoušci po každé výhře vynášejí do nebes, ale po porážce ostře kritizují a zatracují. Mě v pozici sportovního ředitele zajímají fakta. Kouč Páník do Baníku přišel ve chvíli, kdy ligový tým byl v beznadějné situaci. Doslova jednou nohou ve druhé lize. Ani já jsem tehdy už moc nevěřil, že se podaří ligu zachránit. A minulá sezona nakonec byla podle výsledků nejlepší za posledních devět let. Jasně, některé zápasy se nám nepovedly a kvalitní nebyly, ani herní projev se třeba nemusel fanouškům líbit. V médiích pak zaznívala kritika a rojily se spekulace o trenérově pozici. Podle mého názoru s tím trenéři dneska už musejí počítat, jsou na to zvyklí a připraveni. Radost mám ale z jiné věci.

Z jaké?

Z jaké?
Baník jako klub v těchto chvílích neztratil nadhled a nezpanikařil. Taky trenér Páník pak prodal své zkušenosti, tým se semkl a s přehledem nejen postoupil v lize do vysněné elitní šestky, ale ještě si zahrál finále poháru. To, že nadstavba se nám nepovedla, nejde jen na vrub kouče. Jde to spíše za mnou, protože jsme opravdu doplatili na úzký kádr. Okamžitě jsme na to reagovali a v létě se nám podařilo tým rozšířit a zkvalitnit. Jsem rád, že trenér Páník pokračuje, i když vím, že nás čeká nesmírně složitá sezona.

Myslíte?
Budeme pod daleko větším tlakem a drobnohledem. Ročník bude náročnější nejen pro trenéra, ale také pro celý Baník! Po těch mizerných letech jsme zase zbytku republiky ukázali, že fotbal hrát umíme nebo ho umíme dělat. Všichni s námi už budou počítat a daleko lépe se na nás připraví. Pro nás je ale velká výzva potvrdit, že Baník je zpátky a má minimálně ambice měřit se s těmi nejlepšími.

Odplyňovací, metanový komínek v areálu Karolina Park v Ostravě.
Karolina a Šalamoun: proměna ze všech největší přímo v centru Ostravy

Pojďme ještě k vám a vaší přestupové politice, kterou v Baníku razíte.
Po svém nástupu jsem prohlásil, že chci v Baníku jen hráče, kteří za něj opravdu chtějí hrát. Neberte to jako frázi! V tom jsem a v budoucnu i budu velice zásadový a neústupný. Já fakt nechci, aby pro případné posily byl Baník jen přestupová mezistanice. Pro mě nemá cenu brát hráče ze Sparty, Slavie nebo Plzně, kteří tam nehrají, nevyjdou jim zahraniční angažmá a Baník mají až jako případnou pojistku. To není nic proti nim. Baník ani nechce nakupovat hráče, kteří přijdou třeba jen proto, že máme silného majitele, vydělají si peníze a za dva roky půjdou, jak se lidově říká, o dům dále. Tímhle směrem rozhodně pod mým vedením Baník nepůjde.

Největší letní posila – ofenzivní záložník Rudolf Reiter – vaše nároky splňoval?
Stoprocentně. O Rudolfa Reitera jsme hodně stáli už v zimě, kdy jsme se s Bohemkou ještě nedohodli. My si ale počkali do léta a přestup dotáhli nyní. Ta strategie byla správná, protože jsme nebyli v situaci, že musíme za každou cenu hráče kupovat. Jeho odhodlání jít do Baníku bylo enormní, bere to jako velký skok v kariéře, což je pro trenéry i mě podstatné. V zimě jsme ostatně jednali s několika hráči, o které jsme hodně stáli. Já ale z jejich strany necítil stoprocentní touhu za Baník hrát, proto jsme v konečném důsledku na transfery ani moc netlačili. Myslím, že Baník je hodně specifický klub a jeho přestupová politika musí být jiná než třeba v Jablonci, Boleslavi nebo dejme tomu v Teplicích.

Je těžké do Ostravy kvalitní hráče přivést?

Je těžké do Ostravy kvalitní hráče přivést?
Je třeba na rovinu říct, že Baník zatím nemá tak propracovaný skauting pro ligové áčko, aby si dokázal vyhlédnout kvalitního, a hlavně prověřeného fotbalistu ze zahraničí. Já se nikdy nepodepíšu pod přestup, o kterém nejsem přesvědčený, že nám získaný hráč opravdu pomůže. To raději dám šanci klukům, které mám v kádru. U Rudolfa Reitera jsme si byli už v zimě s trenérem jistí, že je to hráč, který je pro nás hodně zajímavý. Především proto, že podobný typ rychlého krajního fotbalisty jsme v kádru neměli.

Absolvoval jste s týmem celé soustředění v Rakousku. Jak se vám v přípravě právě Reiter líbil?
Odpovím obecně. Každý nový hráč potřebuje čas. A to platí i pro něj. Ve velkých klubech se sice chtějí výsledky a výkony hned, ale my musíme být realisté. Hlavně tedy naši fanoušci. (usmívá se) Třeba Kuzma (Kuzmanovič) měl na adaptaci půl roku a očekávám, že nyní se už zařadí mezi lídry a opory týmu.

Ilustrační foto.
Hlavně jinak než americké značky. Nová doba fastfoodů dorazila i do Ostravy

Těžké to bude mít určitě také útočník Tomáš Smola, který rovněž přišel z Opavy.
Všichni víme, jak to fanoušci mezi sebou mají. U něj ale při jednáních rozhodla jeho touha jít do Ostravy. Odmítl jiné, a říkám otevřeně, finančně lepší nabídky. U něj, stejně jako u Rudy Reitera, musíme být všichni trpěliví, protože kluci budou potřebovat čas a klid na adaptaci. Z historie všichni víme, že je trošku něco jiného hrát za Baník nebo – při vší úctě – za Opavu či Bohemku.

Můžete se vůbec ještě objevit v Opavě? Během šesti měsíců jste angažoval dva jejich nejlepší hráče…
Já bych to tak nebral. Baník je dneska jako jeden z mála klubů v regionu opravdu ekonomicky silný. Proto je logické, že se dívá po posilách v okolních celcích. Všichni asi tuší, jak složité a těžké je dostat do Ostravy kluky z Čech. Kvalitní hráči, kteří neuspějí ve Spartě, Slavii, Plzni, chtějí zůstat v Čechách a na prvních místech pak mají Boleslav, Jablonec, Teplice a až potom Ostravu. Já bych to otočil a spíše bych pochválil Opavu, že dva takové fotbalisty měla.

Kola pro Afriku? Bez vychytávek, hlavně, že jedou a dlouho vydrží!
Kola z Ostravy putují do Afriky. Bez vychytávek, hlavně že jedou a vydrží!

Fanouškům Opavy se to ale moc nelíbí…
Chápu, že z toho nemají radost. Ale já hned po svém příchodu do Baníku začal vzájemné vztahy s okolními ligovými oddíly napravovat. Kluby i jejich manažeři, hlavně pak z okolí, by měli mít k sobě nejen respekt, ale taky si pomáhat. Prostě se snažit vyjít si vstříc. Já když mám hráče, kterého chci někam uvolnit, tak ho nabídnu jako první Opavě a Karviné. To, jak se nakonec rozhodne, je potom už jen jeho volba. Ale pro mě by bylo ideální, aby spolupráce fungovala na obě strany, naši kluci zůstali v regionu, což je oboustranně výhodné. V minulosti se naši hráči posílali někam na Slovensko, kde úplně zapadli a nikomu to nic nepřineslo. Rivalita k fotbalu patří, ale zrovna během přestupového období by měla jít na chvíli stranou.

Jak vážný byl zájem Poznaně o stopera Patrizia Stronatiho?
Baník má momentálně velkou výhodu v tom, že nemusí své klíčové hráče prodávat a může se dívat na sportovní stránku. Zpětně mohu potvrdit, že nabídka na Zia (Stronatiho) byla konkrétní a na ostravské poměry velmi zajímavá. Bylo to celé o tom, zda se domluvíme. Já jsem byl pro, aby ještě zůstal, ale rozhodnutí jsem nechal na majiteli, který do Baníku za poslední tři roky napumpoval spoustu peněz. A přišlo mi férové a správné, aby sám rozhodl, zda ho prodá, nebo ne. Jsem rád, že to dopadlo takhle a Zio může nadále v Baníku rozvinout svůj talent. Navíc si myslím, že by měl mít vyšší ambice. Pokud zaznamená stejný progres i v této sezoně, tak si klidně může splnit svůj sen – zahrát si italskou ligu. Je členem širšího kádru reprezentace a má všechny předpoklady se v Baníku ještě více zlepšovat. Když vidím sumy, za které chodí stopeři do Slavie nebo Sparty, tak si dovolím tvrdit, že má cenu ještě daleko vyšší.

Po svém příchodu do Baníku jste řekl, že chcete tým stavět a odchovancích a hráčích, kteří jsou spjati s klubem a regionem. Podařilo se vám dotáhnout návraty Patrizia Stronatiho i Daniela Holzera. Chce se říct, že nyní je na řadě Michal Frydrych…
(směje se) Je to další hráč, který má tady kořeny. Byl bych šťastný, kdyby ještě jednou Míša oblékl baníkovský dres. Dneska je ale vše závislé na postoji Slavie, kde má dlouhodobý kontrakt. Přestupový termín končí až v srpnu, takže prostor tady je. U něj budu čekat do poslední hodiny i minuty přestupního období. A když to třeba nyní nevyjde, budeme s nadsázkou bouchat na dveře v Edenu zase v zimním přestupovém období. O Michala Frydrycha hodně stojíme, Slavia to od nás opakovaně slyšela a určitě ještě slyšet bude. V obraně dnes máme i s gólmanem Honzou Laštůvkou (37 let) další tři zkušené fotbalisty: Martina Filla (33), Václava Procházku (35), Jiřího Fleišmana (34). Takže je jasné, že i naše obranné řady čeká v budoucnu generační obměna. A příchod Michala Frydrycha by nám v tomto ohledu mohl výrazně pomoci.

Daniel Holzer se ale po skvělém podzimu ve druhé polovině sezony spíše hledal…
On sám nejlépe ví, že mu jaro nevyšlo. Je dostatečně sebekritický. Věřím, že se zase herně zvedne a jeho výkonnost bude vyrovnanější.

Jánské Koupele (německy Bad Johannisbrunn), dříve také Melčské lázně, jsou bývalé lázně ležící severozápadně od Vítkova v okrese Opava, v rozsáhlých lesích při řece Moravici. Celý areál byl roku 2005 zapsán do seznamu kulturních památek České republiky. P
Lítost a smutek. Snímky chátrajících Jánských Koupelí oživily vzpomínky čtenářů

Nejen fanoušky Baníku musela potěšit zpráva, že se kapitán Milan Baroš rozhodl ještě pokračovat. Jak jste viděl jeho minulou sezonu?
Měl skvělý nástup, kdy patřil k našim nejlepším hráčům. Dal tři góly Příbrami, v dalších zápasech byl na hřišti cítit a prosazoval se i gólově. Bohužel pak ale přišel duel se Slavií a jeho vyloučení. Následoval pětizápasový distanc, který mu hodně ublížil. Bary (Milan Baroš) je hráč, který chce být platný na hřišti i v kabině a těžko se do toho pak zase dostával. Druhá půlka sezony byla ovlivněna jeho zraněními. To, že pak dostal ve finále poháru další červenou kartu, dodnes nechápu. Byla to ostuda lidí, kteří utkání řídili. Obecně u něj platí, že pokud bude zdravý, tak má Baníku stále co dát.

Bude jeho pozice jiná?
Je to o komunikaci mezi ním a trenérem. Bary je dostatečně zkušený a soudný, aby svou situaci vnímal reálně. Momentálně má trenér v ofenzivě více možností než v minulosti. Myslím, že bude hodně platný hlavně v domácích zápasech, kde dokáže strhnout celý tým i fanoušky. Venku to je už hlavně se silnějšími protivníky trošku složitější, protože se hraje více na brejky. Ale u něj je vše odvislé od zdraví.

Zleva výkonný ředitel Baníku Ostrava Michal Bělák, Milan Baroš, Jan Laštůvka a sportovní ředitel Baníku Ostrava Marek Jankulovski.
Opory prodloužily! Baroš i Laštůvka pokračují v Baníku

S jakými ambicemi vstoupí Baník do nové sezony?
Nejjednodušší by bylo říci, že chceme, stejně jako loni, skončit do desátého místa. Ale to bych byl alibista. Na druhé straně vím, že navázat na loňskou sezonu bude těžké. Řeknu to takhle: kdybychom opět postoupili do elitní šestky, byl bych maximálně spokojený. Udrželi jsme kádr, navíc ho posílili, takže ambice mít musíme. Nesmíme ztratit pokoru, pracovitost a ke každému zápasu přistupovat s obrovským respektem. Na papíře vypadá náš los velice příznivě, ale ze své zkušenosti hráče vím, že to je vždycky zrádné. Na to musíme všichni pamatovat. Celkově se však nemáme čeho bát, protože máme za sebou dobrou a kvalitní letní přípravu. Nyní musí kluci vše prodat a zúročit na hřišti. Já se už nemohu dočkat, v úvodu nás čekají navíc dvě derby, takže to bude hodně atraktivní začátek.