Sám dobře vnímá vážnost situace. „Každý by chtěl žít normálním životem, ale zatím to nejde, takže i my se musíme přizpůsobit. Je třeba respektovat podmínky nouzového stavu, stejně jako to musí dělat i všichni ostatní lidé v zemi,“ prohlásil Laštůvka.

Sedmatřicetiletý zkušený brankář dělá vše pro to, aby byl nadále v dobré formě. „Individuální přípravu se snažím maximálně zpestřit. Pořídil jsem si teď domů Airbike, na kterém současně posilujete nohy i ruce. Je to pořádný záhul,“ dodal Laštůvka.

Brankář Baníku Jan Laštůvka - Čtvrtfinále MOL Cup AC Sparta Praha - FC Baník Ostrava, Generali Česká pojišťovna Aréna, Praha, 4. března 2020.Zdroj: Deník / Petr Kotala

S dlouhou pauzou se perou i jeho spoluhráči z mužstva. „První dva týdny to ještě šlo, ale teď už mě to moc nebaví. Začíná to být stereotyp, je to už opravdu dlouhé. Pevně doufám, že se bude situace v celé zemi zlepšovat,“ podotkl stoper Baníku Patrizio Stronati.

Pětadvacetiletému obránci už fotbal chybí. „Fakt se těším, až budeme moct jít třeba trénovat aspoň po skupinkách. Dát si balon, vystřelit si na branku. Byl bych rád, aby se sezona dohrála. I kdyby to mělo být v pozdějším termínu,“ uzavřel Patrizio Stronati.

Utkání 24. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav, 9. března 2020 v Ostravě. Zleva Patrizio Stronati z Ostravy a Jiří Fleišman z Ostravy,Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Baník odehrál poslední zápas 9. března. V dohrávce 24. kola doma v přestřelce podlehli Mladé Boleslavi 2:3. A právě Stronati byl jedním z hlavních aktérů. Kopal dvě penalty, tu první proměnil. Středočechům zajistil tři body v 88. minutě Klíma.

Jaká je aktuální situace? Ligová fotbalová asociace chce dohrát soutěž v kompletní podobě a do 30. června. K tomu je podle ní nutné, aby kluby nejpozději 1. května začaly v úplném režimu znovu trénovat a v polovině května se soutěže znovu rozběhly.