Zatímco v Praze se nad vysněným trenérem smrákalo, čelní představitelé slezského klubu pomalu finišují v jednáních s nástupci Tomáše Galáska – Pavlem Hapalem a Radoslavem Kováčem. A do toho přišla pondělní „bomba“, která okamžitě rozproudila stojaté vody mezi fanoušky. Jedni Vrbu chtějí, druzí nikoli.

Fotbalisté ostravského Baníku (v bílém) proti Hradci Králové (7. května 2022). Na snímku dvougólový Ladislav Almási.
ZNÁMKOVÁNÍ BANÍKU: Laštůvka podržel, Kaloč zklamal a Almási rozhodl. Co říkáte?

Pro jedny je jednou ze dvou myslitelných možností (vedle Svědíka), pro jiné zrádcem, který před časem kývl na rivala z hlavního města. A tím tedy neakceptovatelným.

Naproti tomu je velmi pravděpodobné, že na Bazalech si stojí za svým. Chtějí Pavla Hapala. Někdejší reprezentant jim bezesporu nastínil svou představu, jak chce práci v náročném prostředí realizovat, co má v úmyslu a co by mělo být cílem.

Trenér Sparty Pavel Vrba na tréninku, 8. prosince 2021 v Praze.
Vrba skončil ve Spartě. Pavle, pojď do Baníku, žádají fanoušci. Nastane obrat?

Pokud je vedení v čele s Václavem Brabcem s jeho vizí spokojeno a ztotožněno, má konkrétní důvody, proč zrovna rodáka z Kroměříže oslovilo a nyní ho i chce, nikoli, že ho vytáhlo jako králíka z klobouku, protože byl volný a lehce dostupný, je správné, že ho angažují.

Majitel by se však měl také zamyslet nad tím, zda i lidé, kteří nového trenéra vybírají, jsou těmi pravými. Proč?

Trenér Baníku Ostrava Tomáš Galásek.
Trenér Baníku: Už nevím, co klukům ještě říct. Lischku jsem chtěl vysvobodit

Když něco nejde a nefunguje, jsme my Češi zvyklí vyhlížet spasitele, který přijde a vše vyřeší. V politice, ve společenském životě, ve sportu… Ve všem. Nikdo takový ale neexistuje. Ani pro Baník.

Platilo to u lidí na pozicích sportovních ředitelů, stejné je to poněkolikáté i s trenéry, kteří – bez ohledu na to, jak se jmenují – nejsou jedinými viníky, potažmo ani řešeními, všech sportovních potíží slavné značky. To si klub i fanoušci musí uvědomit. A nikdo z trenérů nebude sám od sebe ani oním spasitelem.