Nejprve v neděli od 15 hodin ve Vítkovicích v rámci 4. kola nejvyšší soutěže skupiny o titul, ve středu od 19.15 hodin přijde v Olomouci na řadu finále MOL Cupu. „Uvidíme, jak dopadne první duel. Ten si rozebereme a připravíme se na ten další,“ řekl gólman Baníku Jan Laštůvka.

Máte před sebou dvojutkání se Slavií, nejprve to domácí ligové. Jak vidíte vaše šance?

Čeká nás těžký zápas, ale my se necítíme předem poražení. Cestu za pátým místem jsme si zkomplikovali poslední domácí porážkou. Stát se může cokoliv, nemáme důvod se bát. I když naše poslední výsledky nebyly takové, jaké jsme si představovali, jdeme do toho s tím, že nemáme co ztratit a pokusíme se to Slavii ještě znepříjemnit.

První posilou VK Ostrava je slovenský reprezentační smečař Jakub Ihnát.
Smečař Menner odchází do Friedrichshafenu. V Ostravě ho nahradí ho Ihnát

Jan Laštůvka - Ilustrační foto.Zdroj: Deník / Pavel NetoličkaJak vnímáte fakt, že hned několik hráčů je kvůli zdravotním problémům mimo?

Už několikátý zápas to hrajeme ve dvanácti, třinácti lidech. Výsledky bohužel nejsou takové, i když bych neřekl, že hra byla špatná. Když třeba vezmu úterní zápas s Libercem, měl vlastně dvě šance a dal z toho gól. Je to škoda pro psychiku, ale máme zkušené mužstvo a my starší se na zápas dokážeme připravit tak, abychom ho zvládli. Doufám, že oba zápasy, tedy hlavně ten středeční pohárový, zvládneme. Tím ale nechci říct, že neděli vypustíme. To ani náhodou.

Může hrát roli fakt, že Slavii jste doma naposledy porazili i v deseti?

Dělali jsme si s kluky v kabině srandu, že by někdo měl zase dostat červenou kartu, ať jim to zase znepříjemníme. Ne, vážně, ten zápas v hlavě máme, ale je to už strašně dávno. Bude to jiné. Slavie tehdy měla velkou formu, teď si nemyslím, že je na tom až tak dobře jako na začátku nebo v průběhu sezony. Čeká nás každopádně těžký zápas a všichni, co nastoupí, se na to musí připravit.

Mesut Özil v dresu Arsenalu
Proč Baku? Arsenal chce od UEFA zdůvodnit výběr finálové destinace Evropské ligy

Je vůbec reálné v současné situaci vzdorovat tak těžkému soupeři ve čtyřech dnech?

Není se na co šetřit. Každý si musí sáhnout na dno svých sil, odjezdit to na dvě stě procent. Uvidíme, jestli to bude stačit. Tohle jsou prostě nejdůležitější zápasy celé sezony, na základě výsledků z nich se bude celý letošní ročník hodnotit. To si všichni uvědomujeme.

Čtyři zápasy jste nedali gól, deset jich dostali. Do jaké míry je to způsobeno zraněnými hráči? Marodka vás očividně trápí…

Odvíjí se to od toho. Hráli jsme to ve dvanácti, třinácti lidech, únava už nějaká byla a možná v podvědomí ta nadstavba je… Možná už někdo přemýšlí, že to je už jen o jednom zápase, tom středečním, ale já to tak neberu. Musíme se připravit na každý zápas, první nebo poslední. Neděle, středa nebo potom Plzeň. Opravdu jsme zkušené mužstvo, hodně hráčů už si prošlo nějakou krizí a musíme se s tím vypořádat. Věřím, že nás fanoušci podrží.

Puky pro hokejové mistrovství světa v Bratislavě a Košicích 2019
Od lejna k pryži. České puky mají na MS mimořádnou péči, relaxují i v mrazáku

Může hrát pozitivní roli fakt, že jste překročili předsezonní plán?

Na to se nedívám. Furt se říká, kde byl Baník před tím, že jsme se zachraňovali v posledním kole… To už je dávno historie. Na podzim jsme skončili třetí, teď jsme šestí a hrajeme finále poháru. Pokud chceme posunout Baník na všech frontách, nemůžeme být spokojeni s tím, kde jsme, přestože jsme loni bojovali do posledního kola o záchranu. Tahle slova já absolutně neberu. To, co bylo, na to se teď už nemůžeme dívat.

Turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu, 21. června 2018 v Ostravě.
Španělé se těší. Zamilovali si pláž pod vysokou pecí v Ostravě