Ve stejných dresech pak sehrají i svůj tradiční přestávkový minizápas. Historické repliky dresů připravil Spolek Baník Baníku, jenž sdružuje nejvěrnější a nejaktivnější fanoušky ostravského klubu.

„Jde nám o to, aby polovina malých hráčů nemusela při svých určitě emotivních vystoupeních v rámci ligových, pohárových a za rok jistě i evropských utkáních při nástupu hráčů před zápasem - a pak v poločasovém klání - nastupovat v dresech soupeře, nebo v rozlišovacích," vysvětluje výbor Spolku Baník Baníku pro oficiální stránky klubu www.fcb.cz.

"Věříme, že klukům a holkám se dresu bude před zaplněnými ochozy lépe dýchat a ještě více do sebe nasají ten slastný pocit hrdosti vyplývající z možnosti obléci nejkrásnější dres s nejslavnějším znakem na hrudi. A že si na tuto chvíli vzpomenou, až budou po vítězném finále Ligy mistrů házet baníkovský dres nadšeným fanouškům do hlediště,“ stojí v prohlášení.

Na vysvětlenou dodává, že se v žádném případě nejedná o vyjádření neúcty k soupeři, v jehož dresu dle zvyklosti vždy jedna skupina malých baníkovců v roli doprovodu k utkání nastupovala. „Naopak. Změna této praxe je vyjádřením úcty těmto mladým budoucím hvězdám, jejich rodičům, jejich trenérům a jejich učitelům.“ uzavírá Spolek Baník Baníku.

Utkání 29. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - Slezský fotbalový klub Opava, 21. dubna 2019 v Ostravě. Na snímku (zleva) Dominik Simerský a Kuzmanovič Nemanja.
"Odpadl jsem," přiznal po slezském derby sledovaný Kuzmanovič