Proč zrovna Vítkovice?

Letní přípravu jsem začal v Opavě, ale nedomluvili jsme se. Jak se liga blížila, ohlásil mi manažer zájem z Vítkovic. Nechtěl jsem už čekat, až se někde něco uvolní, chtěl jsem mít jasno, tak jsem to vzal. Teď tady chci odehrát co nejvíc zápasů, pomoci týmu góly i nahrávkami, abychom se vyhnuli tuhým bojům o záchranu.

Jak hodnotíte nedávné angažmá v Karviné? Moc jste si nezahrál na to, že jste přišel z Plzně, že?

Je jasné, že díky tomu to nehodnotím dobře, na druhé straně si myslím, že se tam sešla parta super kluků, a to bylo jediné, co mě tam drželo. Třeba s Bůďou (Lukášem Budínským) jsme kamarádi, poznal jsem tam moc fajn kluků. Samozřejmě po fotbalové stránce to nebylo takové, jaké bych čekal, ale cíl jsme splnili a zachránili se.

Byla varianta, že byste zůstal?

Docházelo tam k velké přestavbě kádru, když jsem se s kluky bavil, tak mnoho jich skončilo, mně končilo roční hostování, takže jsme se pak už o ničem nebavili. Manažer hledal jiné možnosti.

Přišla Opava, ale na zkoušce jste neuspěl. Proč?

Byl jsem tam dva týdny, ale trenér hledal na daný post jiný typ hráče, což se mu nedá zazlívat. Bohužel. Byl jsem týden doma a pak přišla nabídka z Vítkovic, po které jsem skočil.

Utkání 47. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Oceláři Třinec, 22. února 2019 v Ostravě. Na snímku Roman Szturc.
Exvítkovický útočník Szturc našel působiště. Bude hostovat ve Zlíně

Už jste se stačil v regionu zabydlet?

(pousměje se) Nezabydlel, furt střídám kluby. Ale ne. Ostrava je fajn, podobné jako Plzeň nebo Praha, takže mi to nevadí. Navíc kluky z Karviné znám, mám tu dost kamarádů a známých, se kterými se mohu kdykoliv sejít, nemám ani rodinu, přítelkyni, není se k čemu vázat, takže mi nevadí, že jsem daleko od domova. Pro mě je důležitější hrát, aby se ze mě stal ještě lepší fotbalista.

Od Vítkovic asi očekáváte velký prostor, abyste se mohl odrazit zpět do ligy, viďte?

Přesně tak. Přišel jsem klukům pomoci, jak říká trenér, tak kádr je mladý, mám šedesát startů v lize, což je proti ostatním tady velká porce, takže rád jim předám i své zkušenosti. Ale hlavně hrát, a když to půjde týmu, půjde to i mně, a vzájemně si tak pomůžeme. A nemusím z toho nahoru vyskočit jen já.

Hudební festival Colours of Ostrava 2019 v Dolní oblasti Vítkovice, 18. července 2019 v Ostravě.
Druhý den festivalu Colours of Ostrava: Dominantní Mariza,Tom Walker a Kryštof

Jak vidíte svou budoucnost ve Viktorii? Nechtěl byste to tam „zabalit“ a přestoupit natrvalo jinam?

Už jsem to hodněkrát říkal. Je krásné být hráčem Plzně, ale v podstatě každý rok půlrok se stěhujete. Nechci, aby to vyznělo blbě, ale už mě to také moc nebaví. Jelikož mi za rok končí smlouva, byl bych rád, kdybych se mohl někam přesunout natrvalo a věděl, že někam patřím. Takhle to je tak, že skončí sezona, zase začínám sám, čekám, co přijde, pak se sžívat s novou kabinou i spoluhráči. Není to ideální. Na tom, jestli se něco změní, bude záležet i podle této sezony. Chci do toho dát vše a uvidíme.

Asi ve vás ale v Plzni vidí perspektivu, když vás drží…

Vše řeší manažer, já jsem v komunikaci jen s některými kluky, a ti nemají na starosti přestupy. Třeba čekají, že vyletím, povede se mi sezona a pak jim pomůžu. Ale nevím. V Plzni to je strašně těžké. To všichni vědí. Jakmile někdo odejde, přivedou v podstatě kohokoliv z ligy jako náhradu. Navíc mají zkušené hráče, přes které je těžké se dostat. Moc dobře to vím, že kvalita kluků je jinde než moje. Proto to Plzni nemám za zlé. Neprosadil jsem se tam, ale pořád je mi 23 let, nikde není psáno, že za tři roky nemůžu hrát v lepším klubu.

Fotbalisté FC Baník Ostrava. Ilustrační foto.
V Baníku rozdýchávají k. o. "Musíme zlepšit úplně všechno," ví kouč Páník