Sorův odchod je vyústěním několikatýdenních jednání s různými zájemci. Podmínky Baníku však dokázali v plné výši nakonec uspokojit jen „sešívaní“. „Jednání to byla opravdu nesmírně složitá a tvrdá, ale stejně tak se dá říct, že i korektní. Měli jsme jasně vymezené pole našich zájmů, ze kterých jsme nebyli ochotni ustupovat, a ty se nakonec povedlo vyjednat a prosadit,“ uvedl pro klubový web sportovní ředitel Baníku Alois Grussmann.

Utkání 2. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Fastav Zlín, 1. srpna 2021 v Ostravě. Collins Yira Sor z Ostravy se raduje z gólu.
Odchod Sora z Baníku (téměř) dotažen! Ze Slavie má dorazit náhrada. Kdo?

Klub se snažil hráče udržet, nakonec ale vyhověl jeho přání. „Dlouhodobě platí, že Baník není nucen hráče prodávat za každou cenu. Neměli jsme to v žádném případě nastaveno tak, že ho prodáme prvnímu zájemci a první nabídce. Opakovaně jsme jich několik odmítli a vzhledem k jeho potenciálu jsme už dříve vyvíjeli aktivitu směrem k jeho setrvání v Baníku, případně podepsání nové smlouvy. Hráč však projevoval zájem odejít a pak už bylo smysluplnější nastavit si cenovou politiku jeho případného prodeje, než naléhat na jeho setrvání,“ naznačil strategii Baníku Alois Grussmann.

Baník by měl za prodej Sora údajně inkasovat sumu kolem 30 milionů korun, procenta z dalšího prodeje a navíc i hráčskou kompenzaci. Oficiálně už bylo oznámeno jméno Nigerijce Ubonga Ekpaie. Šestadvacetiletý ofenzivní křídelník je z působení ve Slavii, Plzni, Liberci, Českých Budějovicích a Zlíně adaptovaný na ligu a má na kontě rovněž starty v Evropské či Konferenční lize, ve které na podzim odehrál všech šest zápasů základní skupiny.

Útočník Baníku Ostrava Ladislav Almási.
Almási nabírá formu, trefila se posila a Baník zdolal Wislu. Laštůvka nedochytal

„Je to hráč v ideálním fotbalovém věku, navíc už aklimatizovaný v českém prostředí a jsme přesvědčeni, že rozšíří naši variabilitu v ofenzívě,“ přiblížil uvažování klubu Grussmann.

To ale není vše. Podle zákulisních informaci bude součástí obchodu i příchod defenzivního univerzála Ladislava Takácse, který by měl do Ostravy zamířit po doléčení zranění.

Baník Ostrava v Turecku.
VIDEO: Kaloč v dětském koutku, Almási průvodcem. Jak žije Baník v Turecku?

Jednadvacetiletý Sor přišel do Ostravy ze své domoviny a klubu 36 Lion FC natrvalo loni v zimě. Předchozí možnost o dva roky dříve pokusit se prosadit ve slezském klubu mu totiž zhatil koronavirus. V roce 2019 se účastnil mistrovství světa do 20 let v Polsku. V české nejvyšší soutěži debutoval následně v únoru s Pardubicemi, celkově odehrál 25 ligových zápasů (bilance 3+6).

Skvěle rychlostně vybavený fotbalista však upoutal svými výkony až posléze na podzim, kdy v šestnácti zápasech a během 602 odehraných minut zaznamenal tři branky a pět asistencí. Zejména v duelech doma se Zlínem, s Plzní, v Karviné a se Slavií pomohl svým pohybem a produktivitou mužstvu Ondřeje Smetany k cenným bodům a po 19 kolech k pátému místu v tabulce.

Utkání 15. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Viktoria Plzeň, 20. listopadu 2012 v Ostravě. David Lischka z Ostravy, Jiří Fleišman z Ostravy, Pavel Buchta z Plzně Filip Kaloč z Ostravy.
První příprava Baníku: Odchod Sora na spadnutí, sebevědomí mladíků a boj o tyče

Trpišovský: Odchytili jsme ho s Olayinkou

Slavisté mladíka podle svých slov sledovali po celou dobu jeho působení v Česku. „Jsme přesvědčeni, že má obrovský potenciál a zároveň je vhodným typem hráče pro náš fotbal. Věříme, že tento transfer bude úspěšný,“ prozradil sportovní ředitel Slavie Jiří Bílek.

Podobně mluví i trenér Jindřich Trpišovský. „Třetí nebo čtvrtý zápas v lize hrál na Slavii proti nám a tam s ním proběhl první kontakt. S Peterem Olayinkou jsme ho tam společně odchytili,“ nastínil.

Stoper FC Vysočina Jihlava Karel Pojezný
Změny v Baníku: přichází obránce Pojezný, Tetour se vrací ze soustředění

Chce využít jeho běžeckých a rychlostních parametrů. „Navíc se umí orientovat ve zhuštěném prostoru, má body a dokáže se dostat z těžkých situací. Je v Evropě rok, bude s ním ještě samozřejmě práce, ale má velice zajímavý potenciál. Jsme rádi, že se to podařilo udělat, protože jsme o něj dlouho usilovali. Jsme rádi, že je u nás, vidíme v něm velký potenciál do našeho systému,“ vysvětlil Jindřich Trpišovský.

A co říká na přesun samotný hráč? „Slavia je můj vysněný tým, vždycky se mi líbilo, jakým stylem hraje. Je to klub s velkými úspěchy a historií. Je tu spousta skvělých hráčů, splnil se mi sen," vyznal se Sor.

Utkání 2. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Fastav Zlín, 1. srpna 2021 v Ostravě. (zleva) Nemanja Kuzmanovic z Ostravy a David Lischka z Ostravy se radují z gólu.
Lischka zpět v Baníku: Rukojmím Sparty jsem se necítil, rozloučení bylo v dobrém

„Samozřejmě jedním z důvodů, proč jsem si Slavii vybral a proč jsem tak rád, že jsem tady, je Peter Olayinka. Mít příležitost hrát po boku takového kamaráda a mentora mi dělá radost. Těším se, až společně jednou nastoupíme,“ uzavřel Yira Sor, který je tak dalším z odchodů z Baníku během tohoto týdne.

Obránce Denis Granečný se po návratu z testů v Bohemians vydal hostovat do maďarského celku Mezőkövesd-Zsóry SE, stejný typ svého působení pak zvolil i Muhammed Sanneh. Mladý obránce ale bude do konce ročníku na Slovensku v Pohronie.