Několik desítek fanoušků Baníku obsadilo kopec nad stadionem a spolu s necelými šesti stovkami lidí na letenských tribunách sledovali od úvodních minut zajímavý průběh. První šanci měl Almási, kterého vychytal Rakovan. Na opačné straně pak samostatný nájezd nedotáhl Hrubý, Poznara i Condeho čapnul Budinský, a Čanturišvili netrefil bránu. A tak přišel pro domácí trest.

Utkání 8. kola první fotbalové ligy: SK Sigma Olomouc - FC Baník Ostrava 17. září 2021 v Olomouci. (zleva) Collins Yira Sor z Ostravy a Ondřej Zmrzlý z Olomouce.
Nigerijský žolík „Jura“ Sor znovu ohromil Ostravu a táhne Baník

Potočný poslal rohový kop na hlavu Almásiho a ten ukončil tměř dvouměsíční čekání na gól. Baník se ale z vedení neradoval dlouho. Vzápětí Ševci podnikli útok, hosté nedůrazně bránili centr Cedidly a Tkáč skóroval.

A pro Baník mohlo být i hůř, proti Dramému se ale znovu vytáhl Budinský. Ten pak podržel svůj tým i v závěru poločasu, dvakrát znovu proti Dramému, pak si poradil i s pokusem Čanturišviliho. Ještě předtím měl velkou možnost Sor, ale levačkou minul.

Utkání 12. kola první fotbalové ligy: MFK Karviná - Baník Ostrava, 24. listopadu 2021 v Karviné. (zleva) Eduardo Santos z Karviné a Jiří Klíma z Ostravy.
KARVINÁ – BANÍK (1:2) podle Deníku: Hrdina Sor, nevýrazný Budínský. A co další?

Vyrovnaný stav však málem nevydržel, když se prosadil Vraštil, ale gól nebyl uznán kvůli ofsajdu střelce. Po konzultaci s VAR. A video hrálo s Baníkem i ve druhém poločase. Sudí Franěk se nijak nevěnoval souboji Cedidly se střídajícím Klímou, až po zhlédnutí záznamu pískl penaltu za loket domácího zadáka v obličeji soupeře. A šanci využil další nový muž na hřišti – De Azevedo.

Zlín se pak dostal do dalších příležitostí, ale vždy ztroskotal na Budinském, případně vlastní nepřesnosti. Vše ukončil v 86. minutě Procházka, zcela nehlídaný po rohovém kopu. Oba týmy se tak rozešly smírně. A to navzdory velké šanci Poznara v závěru. „Nehodnotí se mi to dobře, protože jsme nepředvedli dobrý výkon,“ řekl kouč Baníku Ondřej Smetana.

Utkání 12. kola první fotbalové ligy: MFK Karviná - Baník Ostrava, 24. listopadu 2021 v Karviné. (střed) David Lischka z Ostravy a Kristi Qose z Karviné.
Derby ve vleku covidu! Málo lidí, ultras Baníku mimo stadion. Chyběli, řekl kouč

„Ve druhém poločase jsme sice dali gól z penalty, ale jinak jsme se často dostávali pod tlak, mnohdy i sami, chyběl nám pohyb, domácí byli hodně aktivní, důrazní, ve spoustě soubojů nás přetlačili. Výkon nebyl ideální, to si nemusíme nalhávat, přesto jsme těch pět minut do konce měli i pod tím tlakem a na tom terénu uhrát. Jednotlivé situace řešit jinak,“ dodal Smetana.

„Myslím si, že jsme Baník předčili ve všech aspektech, kromě branek. To mě mrzí, ale klukům nemohu nic vytknout. Od dobrého začátku jsme udrželi vysoké tempo a plnili jsme důsledně obrannou i útočnou fázi. Dá se říct, že si na sebe upletli bič, protože tak nějak vidím, jak bychom se mohli prezentovat. V předchozích zápasech jsme to naznačovali, ale pokud to takto budeme dělat, tak je to cesta,“ řekl k zápasu domácí trenér Jiří Jelínek.

Rozhodčí Jan Petřík a záložník Baníku Ostrava Lukáš Budinský.
Emoce na Baníku! Ruka mimo vápno, Ndefe fauloval, řekl sudí. Kotel bouřil

Fastav Zlín – Baník Ostrava 2:2 (1:1)

Branky: 18. Tkáč, 86. Procházka – 16. Almási, 52. de Azevedo z pen. Rozhodčí: Franěk – Kubr, Dohnálek. ŽK: Čanturišvili, Cedidla, Poznar, Procházka – Tetour, Kaloč. Diváci: 576.

Zlín: Rakovan – Matejov, Procházka, Vraštil, Cedidla (90. Simerský) – Čanturišvili, Tkáč (83. Janetzký), Conde (90. Hlinka), R. Hrubý, Y. Dramé (70. Fantiš) – Poznar. Trenér: Jelínek.

Baník Ostrava: Budinský – Juroška, Svozil, Lischka, Ndefe – Kaloč, Tetour (79. Pokorný) – Sor (61. D. Buchta), Kuzmanovič (46. Klíma), Potočný (46. De Azevedo) – Almási. Trenér: Smetana.