„Prosím, nepište o něm,“ žádal příbramský kouč Josef Csaplár na začátku sezony. Naivní, nemožné. Včera byl Matoušek opět (podruhé) nominován do reprezentační jednadvacítky.

Trenér Manchesteru United José Mourinho.
Anglie řeší bídu Manchesteru United. Má ještě Mourinho důvěru?

Ve hře byla dokonce pozvánka do seniorského týmu. „I o tom jsme se bavili, ale bude lepší, když půjde postupně,“ vysvětlil Vítězslav Lavička, kouč Lvíčat. Jeho kolega z "áčka" po zvážení všech okolností souhlasil. „Naší pozornosti určitě neušel. Ale vzhledem k tomu, že jednadvacítku čeká důležitá fáze, rozhodli jsme se, že jí ho necháme,“ dodal Jarolím.

Nejdřív maturita, potom fotbal

Mladé reprezentanty čeká v září kvalifikační dvojzápas se San Marinem a Řeckem. Matouška se bude týkat zřejmě až druhý duel. Proč ne už první? Důvod vás trochu rozesměje. Maturita. Autor tří ligových branek a čtyř gólových asistencí má totiž den před zápasem se San Marinem na programu opravnou maturitní zkoušku. Před začátkem prázdnin ho zradil mateřský jazyk čeština.

Oslavy hráčů Baníku s fanoušky. Na fotografii Milan Baroš se svými spoluhráči
Baník znamená hrdost. Bazaly nenahradíte, vypráví ostravský patriot Martin

„Děláme vše pro to, aby se mohla maturita odložit, pravděpodobně se k nám však připojí až po San Marinu,“ konstatoval Libor Sionko, manažer reprezentačního týmu U21. Matoušek bude tak či tak potřebovat pevné nervy. Za několik týdnů zažil všechno. Gólovou radost, kritiku od trenéra, řadu rozhovorů.

A hlavně absolvoval přestup do Slavie. Aby těch komplimentů nebylo málo: po obchodu léta ještě dostal nálepku nejdražší hráč, který kdy přestoupil v české lize. Klub z Edenu po čtyřicetimilionové akvizici slíbil, že Matouška nechá minimálně celý podzim v Příbrami.

Příbram od Slavie nemá nové zprávy

Jenže… Slávistického kouče Jindřicha Trpišovského tíží marodka čítající nyní devět fotbalistů. Aktuálně druhý nejužitečnější hráč ligy by se mu proto náramně hodil. V Příbrami ale mají jasno: Matoušek zůstane. „Nikdo nás nekontaktoval. Pořád platí dohoda, která se řekla na začátku, a tedy, že dohraje minimálně podzim u nás,“ vyhlásil klubový boss Jaroslav Starka.

Adriel D'Avila Ba - nová posila karvinských fotbalistů.
Na podpis jako na svatbu. Posila z Pobřeží slonoviny dorazila do Karviné stylově

„Jde o nadstandardního hráče, který tady není. Bez debat,“ zmínil Pešír. „Když srovnám posily za spoustu milionů a někdo pak řekne, že za českého hráče bez startu v lize není možné dát tolik peněz… Já to beru naprosto v pohodě,“ podotkl.

Další týdny a měsíce budou pro Matouška více než těžké (kdekoliv). Fotbalovou maturitu už dávno složil. Třeba se smilují i učitelky češtiny.

Na snímku Jan Polák.
Polák přispěl k výhře nad "svým" Brnem. Těší mě, že fanoušci nezapomněli, říká