Podle informací Deníku je neoficiálním králem českého sportu vlivný lobbista, politik a hlavně funkcionář Miroslav Jansta. "Vážím si toho," reagoval bývalý basketbalista a šéf České unie sportu, který sám sebe označuje za srdcaře. 

InfografikaZdroj: Deník

Jeho největší přednost? Pohledem zvenčí se dá říct, že kolegy i rivaly dokáže přesvědčit o čemkoli. Největší starosti mu přidělávají politici (a jejich kulantně řečeno dinosaurský postoj). "Sport je životní hodnota. Většina států si už uvědomila, že jeho přínos je komplexní a přináší mnohamiliardové užitky celé zemi - v ekonomice, na zdraví obyvatel, na jejich chování a přístupu k práci a ostatním lidem," říká Jansta. 

Ale ne všechno je tak zlé - sedmapadesátiletý Jansta kupříkladu jmenovitě pochválil Milana Hniličku za neutuchající snahu o vznik Národní sportovní agentury. "Odvedl spoustu práce. V parlamentu jako nováček bojoval s protivníky, kteří nápad kritizovali a přitom o fungování sportu nevěděli zhola nic," uzavírá Jansta. 

Změny v domácím fotbale. Vízek kvituje nástup mladé krve

Fotbalový bafuňář kdysi a dnes? „Staré děduly, zapálené funkcionáře vystřídali mladí. A je to dobře,“ říká Ladislav Vízek, legenda československé kopané. Podle zlatého olympijského medailisty a dvojnásobného Fotbalisty roku z let 1983 a 1985 bychom prý ty pravé bafuňáře našli už jen v nižších soutěžích.

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta.
Politici nerozumí sportu. Vážím si Hniličky a Babiše, říká Miroslav Jansta

„Dnes už tolik nefungují, ale dříve to bez nich nešlo. Tehdy museli umět udělat výsledek, pomoct sousední vesnici. Takové malé podvůdky dělali úplně všichni,“ vypráví Vízek. „Měl jsem tyhle lidi rád. Poslal se sud piva, řeklo se nechte nám to, a i když se pak někdo vztekal, fungovalo to,“ dodává s úsměvem.

Nejvyšší soutěž byla prý o něčem jiném. „Velké kluby měly černé peníze a odehrála se spousta falešných zápasů. Hodně v tom jeli rozhodčí, což už v dnešní době tak není,“ vzpomíná trojnásobný mistr ligy s Duklou. „Lidé to hodně cítili a obrázek fotbalu upadal. Nebyla to pro něj dobrá doba.“

Nová realita přináší nové pořádky a vysloužilé veterány ve vedoucích klubových pozicích často nahrazují ti mladší. „Fotbal zažívá příliv mladých manažerů nebo sportovních ředitelů a je to správné. Grygera, Jankulovski, Rosický, Nezmar, všichni chtějí dělat fotbal poctivě, což je obrovské plus,“ vyjmenovává Vízek zástupce nastupující generace.

Petra Kvitová a její radost na Australian Open.
Nejen milionáři. Kolik vydělávají sportovci v Česku?

Přesto, že je služebně nejmladším funkcionářem, tak nejvíce pozornosti poutá sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický. Je v pozici, že nemá zapotřebí chodit za rozhodčími. Hlavně, aby ho někdo nenakazil. Třeba Vláďa Šmicer, který šéfuje klubu v Dolních Chabrech, mi ale říká, že ani na takové úrovni by se nikdy nesnížil k tomu dát někomu peníze za vítězství. Mladí to tak mají nastavené,“ míní Vízek.

A jeho slova potvrzuje fakt, že se Dolní Chabry, i se Šmicerem „v pozadí“, neudržely v pražském přeboru. Právě zkušení hráči, kteří nedávno ukončili aktivní kariéru, by mohli pomoci. „Ještě to nějaký čas potrvá, ale jednou se dočkáme toho, že bude fotbal čistý. Kdyby i nejvyšší svazové pozice obsadili třeba takoví Petr Čech s Pavlem Nedvědem, získal by u veřejnosti opět důvěru,“ zdůrazňuje.

To je ovšem ještě běh na dlouhou trať. „Když zvedne Berbr ruku a 200 lidí mu dá hlas, jsou změny složité,“ kroutí hlavou. Příliv čerstvé krve je tak pro český fotbal naprosto zásadní příležitostí.

MÍSTNOST PRO VIDEOROZHODČÍ. Takhle vypadá prostor, kde zasednou speciální sudí. Novináře provedl Massimo Busacca, šéf rozhodčích v mezinárodní federaci FIFA.
Kratší sety, větší míčky, video. Podívejte se, jak se mění pravidla ve sportu
I fotbalisté Dukly mají svého Mecenáše - miliardáře Petra Pauknera.
Boháči i srdcaři. Jaké částky jsou ochotni obětovat mecenáši českého sportu?