To nebezpečí hrozilo. Mohlo se stát, že nový předseda fotbalové asociace zůstane osamocen. Jako před časem Ivan Hašek, jenž raději po dvou letech šéfovské místo opustil.

Petr Fousek
Fousek porazil Poborského. Je před námi spousta práce, vzkázal nový šéf

Jenže Petr Fousek, který byl zvolen na čtvrteční valné hromadě v Nymburku, je v jiné pozici. Výkonný výbor, jakási fotbalová vláda, mu půjde na ruku. Jeho křídlo, nositelé změny v největším sportu, má jasnou většinu.

„Jsem rád, že z valné části bylo vyslyšeno mé přání a navolilo se takové složení výkonného výboru,“ přiznal Fousek.

Úspěch na Moravě, vlažnější Čechy

Ano, především na Moravě byl nový předseda velmi úspěšný. Všichni zvolení jsou z jeho tábora: místopředseda Jiří Šidliak, šéf řídící komise Pavel Nezval i členové za kraje a okresy Vladimír Kristýn s Radkem Zimou.

Složení fotbalové vlády

Předseda: Petr Fousek. Místopředsedové: Jan Richter (Čechy), Jiří Šidliák (Morava). Členové za ligu: Adolf Šádek, Dušan Svoboda. Řídící komise: Pavel Nezval (Morava), Martin Drobný. Členové za kraje a okresy – Morava: Vladimír Kristýn, Radek Zima. Čechy: Václav Andrejs, Rudolf Řepka, Tomáš Neumann.

V Čechách nebyl tak dominantní, přesto si nemůže stěžovat. Mrzet ho může, že se neprosadil slávistický šéf Jaroslav Tvrdík. „Ale naše spojení je démonizováno,“ řekl Fousek.

Na jeho straně bude každopádně Tomáš Neumann s Rudolfem Řepkou. Václav Andrejs, předseda Královéhradeckého krajského svazu, sice nebyl Fouskem přímo podpořen, ale problém spolu nemají. Naopak, Andrejs stál ve volbě předsedy na Fouskově straně.

Jak je to s velkými kluky, jak se říká? Plzeňský majitel Adolf Šádek i šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda (člen představenstva Sparty) byli sice na straně Karla Poborského, ale nedá se čekat, že by výrazně vystupovali proti novému vedení.

Šádek potřebuje uzdravit Viktorii, společně se Svobodou je pro ně hlavní téma profesionální fotbal.

Hašek byl osamocený, Fousek není

Poslední dva zvolení – místopředseda Jan Richter a Martin Drobný – byli rovněž v táboře Poborského. Richter, manažer hnutí ANO, se při kampani projevoval velmi výrazně. Nedá se však očekávat, že se bude vymezovat, na to není ve fotbale dostatečně etablovaný.

Billboardová kampaň Vladimíra Šmicera, Praha-Stodůlky
Přelom ve fotbale. Šmicer zkusil billboardy: Populismus, nebo vzkaz berbrovcům

Resumé je tedy jasné. Pokud bude chtít Fousek prosazovat rázné změny, jako například odchod generálního sekretáře asociace Jana Paulyho, vyhraje. Naprosto jistých má sedm hlasů, plus může velmi reálně počítat s mírně nezařazeným Andrejsem.

Fousek je tak skutečným vládcem, ne osamoceným mužem jako byl Hašek.