"Nejlepší tým jste vy. Změňme spolu český fotbal," hlásá Šmicer na billboardech, které jsou už skoro od poloviny května na některých místech v Praze. 

S podobnými formami kampaně se lze setkat před politickými volbami, ale v českém fotbale (nebo jiných sportech) se tento způsob boje dosud nikdy nevedl. Až teď. Jak někdejší reprezentant prozradil, zásadní pro něj bylo angažování co největšího počtu lidí.

Vladimír Šmicer
Fotbal umírá, varuje Šmicer. Vytáhl do boje a chce vyhnat parazity

"Jsem tady a jste tady i vy. A právě vy jste neméně důležití v tom, jak fotbal dále bude vypadat. Vždyť v naší společnosti jsou trenéři, rodiče, fanoušci, ti všichni chtějí, aby fotbal nějak vypadal. To je důležité sdělit. I proto ten slogan, že do týmu patří všichni," poznamenal 48letý rodák z Děčína.

Jako inspirace mohlo posloužit pár měsíců staré dění v Barceloně - i tam před volbami šéfa tohoto velkoklubu někteří kandidáti zvolili prezentaci přes billboardy.

Otázkou je, zda je o pragmatický přístup. S pochopením se - logicky - nesetkal u stávajících funkcionářů, proti nimž se Šmicer vymezuje. "To je populismus. Pomůže mu maximálně k tomu, aby vyhrál anketu někde v internetovém hlasování," řekl Martin Malík, do čtvrtka šéf fotbalové asociace.

Kampaň si zaplatilo hnutí Fotbalová evoluce z vlastních zdrojů. "Propagace měla komplexní zásah jak v digitálním prostředí, tak okrajově i v outdooru, ale vzhledem k našim velmi omezeným možnostem jsme dosáhli jen na některé last minute nabídky, bavíme se tedy o násobně nižších částkách, než jsou standardem. Každopádně i za to "málo" jsme byli rádi," uvedl Ondřej Lípa, který byl zvolen šéfem okresního svazu na Berounsku.

Průzkum: Dusno v českém fotbale. Fousek má podporu, u Poborského se hlasy tají

Několik billboardů se Šmicerovým portrétem a sloganem je umístěno u dálnice D5 z Prahy směrem na Plzeň.

Možná je to náhoda, možná úmysl. Právě na západě Čech mají největší podporu "staré struktury", tam fotbalu vládnou lidé, kteří jsou označováni pejorativně jako berbrovci, protože jsou spjati s obviněným šíbrem Romanem Berbrem.

Šmicer nakonec kandiduje jen na místopředsedu asociace za Čechy.

Uspěje proti soupeřům, kteří šli "tradiční" cestou zákulisních jednání?