A už za tři týdny je v páté nejvyšší soutěži čeká první ostrý test, hned v úvodním utkání nového soutěžního ročníku nastoupí na ostravském městském stadionu v sobotu 11. srpna od 10.15 hodin proti MFK Vítkovice (nástupci loňského týmu Fotbal Poruba 2011). „Los máme doslova vražedný, vždyť po Samcově výběru nás čeká další ostravské derby s Polankou a na konci prázdnin jedeme do Českého Těšína," říká trenér Heřmanic Jaroslav Mlčoch. „Ale určitě se nebojíme, spíše se na konfrontace s kvalitními soupeři těšíme."

Heřmaničtí už mají za sebou více než týden hrubé přípravy. „Dal jsem klukům od 9. července třikrát v týdnu trošku zabrat. No asi to byl pro ně záhul, ale zvládali to poctivě," uznává dlouholetý heřmanický kouč, který stál na lavičce u obou posledních postupů.

Teprve až po nabrání kondice čeká jeden z pěti nových týmů v krajském přeboru (kromě Heřmanic ještě postupující Frýdek-Místek B se Slavkovem a sestupující z divize – Dolní Benešov a Krnov) pár přátelských zápasů.

„Zápasové testy budeme hrát povětšinou uprostřed týdne, čekají nás Karviná B, Ludgeřovice či Smilovice. Kromě toho máme v plánu asi na poslední víkend před soutěží uspořádat malý turnaj za účasti čtyř celků z blízkého okolí, ale detaily ještě upřesňujeme. Nechci však, aby toho přes léto kluci nějak moc odehráli, rád bych je před soutěží tak trochu zápasově vyhladověl," usmívá se Jaroslav Mlčoch, jemuž v letní přestávce udělalo největší radost, že jeho vypiplaný tým zůstal prakticky pohromadě.

„Jen gólman Julek Žiga nám nějak zmizel už během jara, jinak mám na trénincích všechny hráče, s nimiž jsme se probili do toho námi vysněného kraje. Navíc se nám vrátil další kvalitní brankář, Jan Šráček, který by tak měl vytvořit dobrý tandem s Michalem Košákem. Když to tak rychle spočítám, mám v přípravě třiadvacet hráčů, včetně tří talentovaných dorostenců," zdůrazňuje heřmanický lodivod s tím, že samozřejmě ještě pokukuje po případných posilách. A podle zatím nepotvrzených informací je v jeho hledáčku i jeden velmi ostřílený a spolehlivý zakončovatel. „Zatím bych však ještě nechtěl být úplně konkrétní, některá jednání sice spějí ke kýženému závěru, ale nerad bych to na poslední chvíli i kvůli pověrčivosti zakřikl," doplňuje Mlčoch.

Klub ze severního okraje Ostravy však nemyslí jen na sezonu v krajském přeboru, jeho činovníci spřádají i další zajímavé plány. „Samozřejmě se snažíme zvelebit náš stadionek, takže v rámci možností rekonstruujeme zázemí, především co se týká šatny pro hosty. Také máme v úmyslu vytvořit rezervní tým, zřejmě vznikne díky spolupráci s nedalekým Koblovem," dodává Jaroslav Mlčoch.

V Heřmanicích hledají trenéra k dorostu

Ostrava – Heřmaničtí nemají v létě jen příjemné starosti. Bohužel jsou nuceni, podobně jako i v jiných fotbalových oddílech, usilovně shánět fotbalové nadšence, a přitom ale i kvalitní osobnosti na posty trenérů mládežnických celků. „Momentálně nám hodně chybí hlavní trenér k našemu staršímu dorostu, který hraje krajský přebor," říká trenér A-týmu TJ Heřmanice Jaroslav Mlčoch s tím, že případný zájemce se mu může prakticky kdykoli ozvat na telefonní číslo 604 201 603.