Už jen šest kol zbývá do konce první ligy a fotbaloví fanoušci ostravského Baníku den co den přemýšlejí a počítají, kolik bodů bude stačit k záchraně v lize.

Většinou platí, že tým, který nasbírá třicet bodů, nespadne. „Letos by ale mohlo stačit i osmadvacet,“ tvrdí bývalý ostravský záložník Martin Čížek.

Baník by tak z osmnácti možných bodů měl brát rovných deset (dvě výhry a čtyři remízy nebo tři výhry, jedna remíza a dvě porážky).

Infografika

Vcelku jasné je i to, že Baník se může zachránit jen na úkor pražských Bohemians. Budějovice i Olomouc jsou po posledních vcelku překvapivých výhrách v Teplicích (0:1), respektive Boleslavi (2:3) ze hry asi už venku.

Bohemians čekají v lize na výhru už patnáct zápasů a z posledních jedenácti zápasů získali jen bod. „Hlavně proto tvrdím už delší čas, že se rozhodne mezi Baníkem a Klokany. Očekávám, že se může klidně rozhodovat i v posledním kole,“ tvrdí Čížek.

Klokanům k lepším výsledkům nepomohla ani trenérská změna, kdy Pavla Medynského nahradil Jozef Weber. Ani on tým zatím na vítěznou vlnu nevrátil. „Musíme se zamyslet nad tím, jestli do první ligy vůbec patříme. A kdo z našich hráčů na ni vlastně má,“ přemýšlel po poslední porážce s Duklou Jozef Weber.

Vyhráno ale zdaleka nemá ani Baník, který si naposledy v Hradci Králové připsal čtvrtou výhru v sezoně. „Na Bohemku ztrácíme už jen dva body, což je dobré hlavně pro psychiku hráčů. Ale pořád platí totéž: pokud neuhrajeme určitý počet bodů, tak se nezachráníme,“ opakuje pořád dokola kouč Baníku Radek Látal, jehož tým v pondělí vyzve na Bazalech o titul bojující Liberec.

„My se už nemůžeme ohlížet na jméno a ambice soupeře a musíme bodovat prakticky v každém zápasu,“ dodal Látal.

ANKETA DENÍKU: Co já na to?

„Baník je symbolem regionu. Větší tady nemáme, a to neříkám jen proto, že jsem velký baníkovec. Spadnout nemůže, bylo by to hodně škaredé. I když to hráči budou mít po zbytek sezony hodně těžké, já věřím, že se zachrání, jsem o tom přesvědčený. Vyhráli v Hradci a jsou na tom lépe než Žižkov nebo Bohemka. Teď mají před sebou Liberec a minimálně bod uhrají, tím své potencionální soupeře dostanou ještě více pod tlak.“

Karel Štěpán, trenér Hradce nad Moravicí účastníka krajského přeboru

*Zítra v Deníku najdete názor Karla Gorného, trenéra Kozmic, účastníka I.B třídy