Velké očekávání fanoušků i respekt ze silného soupeře provází dnešní domácí premiéru Baníku, který na Bazalech vyzve pohárovými ambicemi ověnčený Jablonec.

I když se to v Ostravě nikomu neposlouchá snadno, klub svazového předsedy Miroslava Pelty je mírným favoritem utkání. Baníku to totiž doma v této sezoně vůbec nejde. Dokonce i poslední Žižkov získal na svém stadionu sedm bodů, což je o čtyři více, než má na kontě Baník. „Je nám jasné, že pokud se chceme zachránit, musíme doma začít bodovat. Ta bilance je špatná a my ji musíme vylepšit,“ uvedl útočník Václav Svěrkoš, který je sice se třemi góly nejlepší střelec, ale na Bazalech od svého návratu ještě neskóroval.

Nyní ale bude mít v útoku vítaného parťáka Lukáše Mageru, který nastoupí v základní sestavě. Jeho příchod si nemohl vynachválit trenér Pavel Malura. „Lukáš není klasická mediální hvězda typu Venci Svěrkoše nebo Marka Jankulovského. Jsem rád, že přišel do týmu právě Lukáš, který má kromě fotbalových dovedností i bojovné srdce. Vždycky uměl v týmu odvést i tu černou práci, což je taky hodně důležité,“ podotkl Malura.

Samotný Lukáš Magera se obnovené premiéry nemůže dočkat. „Jsem doma a v týmu, ve kterém jsem vyrůstal, v klubu, který mi dal šanci, abych se dostal tam, kde jsem. Budu se snažit mu to vrátit. Musíme se zachránit,“ vyhlásil jasně Magera.

Celý klub prožívá po změně majitele hektické dny a nejen fanoušci vstřebávají jednu změnu za druhou. Naposledy klub zlevnil pro utkání s Jabloncem vstupné.

Ligový tým zase proti podzimu vyrazil už včera na předzápasové soustředění. I když je na Bazalech zapnuté vyhřívání, právě terén podle posledních zpráv nebude ideální a může dělat oběma soupeřům problémy.

FC BANÍK OSTRAVA FK BAUMIT JABLONEC

 

Dnes v 16 hodin.

Rozhodčí: R. Hrubeš Chytil, Lhoták.

Poslední zápas: 0:4.

Předpokládané sestavy:

Baník: Pietrzkiewicz Zawada (Droppa), Vomáčka (Adámik), Frydrych, Cverna Marek, Greguš (Lukeš) Vrťo, Svěrkoš, Fantiš Magera.

Jablonec: Špit Eliáš, Zábojník, Pavlík, Novák Kopic, Jarolím, Vaněk, Piták, Kovařík Lafata.

Absence: Poliaček, Ferenčík (oba zranění) Loučka (4 ŽK), Štochl, Beneš, Kocourek, Vukovič (všichni zranění).

Disciplinární ohrožení: Droppa, Greguš, Kraut, Pietrzkiewicz, Poliaček, Vomáčka (všichni 3 ŽK) Kopic (3 ŽK).

Nejlepší střelci: Svěrkoš (3) Lafata (19).

Zajímavosti:

Baník čtyři kola nevyhrál, doma vyhrál jediný z posledních 11 zápasů

Baník může nasadit novou posilu Mageru

Svěrkoše (Ostrava) čeká 100. ligový zápas

Jablonec venku čtyřikrát za sebou neprohrál

Jablonec v Ostravě zvítězil dvakrát (1997 a 2010)

skoro polovina vzájemných zápasů skončila remízou

Jablonec s Baníkem v posledních třech vzájemných zápasech neprohrál a nastřílel v nich deset branek

Lafata (Jablonec) skóroval ve 12 ze 17 odehraných kol

trenér František Komňacký (Jablonec) získal s Ostravou v roce 2004 titul

Hlasy trenérů

Pavel Malura: „Jablonec hraje nejatraktivnější fotbal v lize. Když jsme tam jeli na podzim, velké šance na úspěch jsme si tehdy nedávali. Teď je ale mužstvo natolik silné, že se soupeřem jsme schopni odehrát vyrovnanou partii a věřím, že i uspět. Výraznou posilou bude Lukáš Magera, který přišel dobře připravený a zabudovat ho do týmu bude jednoduché. Je to velká pomoc pro naši útočnou i obrannou činnost.“

František Komňacký: „V Ostravě probíhá velká mobilizace změna majitele, příchod nových hráčů. O to zajímavější a náročnější utkání to bude. Baník určitě půjde do zápasu s velkým odhodláním, příchodem Magery se zvýší údernost ofenzivy. Václav Svěrkoš, Lukáš Magera, to je v podstatě reprezentační útok. My jsme vkročili do jarních odvet vítězně, když jsme zvládli zápas na Bohemians, a i do Ostravy pojedeme neprohrát, a bojovat o tři body.“