Postup do první ligy mají na dosah. Fotbalistům Baníku stačí bez ohledu na výsledky dotírající Opavy v posledních čtyřech zápasech získat sedm bodů, aby mohly na Ostravsku vypuknout bouřlivé oslavy návratu mezi elitu.

Vstupenky na ostravské derby budou v prodeji už od dopoledne Očekávaný jarní fotbalový vrchol na Ostravsku, městské druholigové derby mezi Vítkovicemi bojujícími o udržení v soutěži a Baníkem, který usiluje o návrat do první ligy, začne dnes v 17 hodin. Brány Městského stadionu stejně jako pokladny se otevřou o dvě hodiny dřív, ale zájemci, kteří si sice nestihli koupit vstupenku v předprodeji, ale přesto nechtějí postávat odpoledne ve frontách, mají možnost zakoupit si lístek už od 10 hodin ráno ve vybraných pokladnách přímo u hlavního vstupu na stadion ve Vítkovicích. (mac)

Jinými slovy, svěřenci trenéra Vlastimila Petržely drží všechny trumfy pevně v rukou, když mají před Opavou aktuálně náskok pěti bodů a k tomu ještě lepší bilanci ze vzájemných zápasů.

Ta by rozhodovala v případě rovnosti bodů po 30. kole!

„Umíme počítat, takže je všechno vcelku jasné. Osobně si myslím, že pokud porazíme teď Vítkovice a v sobotu Sokolov, bude to stačit. Opava zase nemá tak kvalitní tým, aby do konce soutěže už jenom vyhrávala. Když bude záležet jen na opavském týmu, tak všechny duely nevyhraje,“ usmál se záložník Baníku Martin Sus.

Další klíčový muž ostravské sestavy Tomáš Mičola potvrdil, že jeho tým musí bojovat i s tlakem, který je na hráče hlavně ze strany fanoušků soustavně vyvíjen. „Tlak je enormní. Máme to v hlavě, mě to budí dokonce i ze spánku. Vždyť stačí jedna remíza a jedna prohra a najednou je zle,“ varoval Mičola.

FC Baník Ostrava - FK Varnsdorf. Zleva Karel Knejzlík, Martin Sus, Tomáš Mičola
Obránce Baníku Sus: Celá Ostrava od nás čeká postup

To, že Opavě dojde dech a Baník nasadí k rozhodujícímu úniku, se v průběhu jara předpovídalo už několikrát.

Ale tým kouče Romana Skuhravého stále brnká svému velkému rivalovi z Ostravy na nervy.

„Do každého zápasu jdeme s tím, že musíme zvítězit a doufáme, že Baník ztratí, což se zatím nedaří. Bohužel hrají zkušeně na výsledek 1:0 a zatím si to vždycky pohlídali. Je to trochu frustrující,“ přiznal opavský Tomáš Jursa.

„My jsme si to doslova podělali v jarních domácích zápasech, kdy jsme ztratili 12 bodů,“ přiznal Jursa, jehož tým ještě navíc čeká atraktivní finále MOL Cupu v Olomouci se Zlínem (17. května).

LOS BANÍKU: Vítkovice (venku), Sokolov (doma), Olomouc (venku), Znojmo (doma).

LOS OPAVY: Třinec (venku), Varnsdorf (doma), Sokolov (venku), Olomouc (doma).

Fandové Baníku půjdou jako hosté Přestože mohli využít nabídky domácích Vítkovic k tomu, aby obsadili na městském stadionu tradiční místa na tribunách D, fanoušci Baníku Ostrava požádali o umožnění využít prostory, které jsou obvykle vyhrazeny pro příznivce hostů. Nejvěrnější podporovatelé vážného kandidáta na postup do první ligy zaplní dnes místa na tribuně C (místa za brankou na severní tribuně, blíž k továrním halám). S touto změnou souvisí i organizace jejich vstupu na stadion. Baníkovci, kteří buď už mají, nebo si teprve chtějí zajistit místa na tribunách s označením C, půjdou na stadion vstupem se stejným označením C, který se nachází v podstatě naproti hotelu Clarion a v blízkosti Ostravar arény. (mac)

Druholigové derby FC Baník Ostrava - MFK Vítkovice 1:0 (0:0)
Předprodej na fotbalové derby Vítkovice - Baník se rozšiřuje