První liga jde do svého finiše. Zraky všech fotbalových příznivců z našeho regionu jsou už čtvrtou sezonu v řadě upřeny hlavně na boj o záchranu. Jediný zástupce, ekonomickými problémy sužovaný FC Baník Ostrava, nemá ani v tomto soutěžním ročníku zdaleka vyhráno a je docela možné, že to opět budou nervy až do posledního zápasu.

Dnes se na Bazalech představí Příbram, která na rozdíl od domácích prokazuje v posledních týdnech výbornou formu. Naposledy svěřenci trenéra Františka Straky doma zdolali pražskou Slavii 2:0 a v tabulce už mají 27 bodů. „Podali jeden z nejlepších výkonů, co jsem v Příbrami. Hráli jsme agresivně, hlavně první poločas byl z naší strany podle mých představ. Dobře jsme napadali, trpělivě čekali na chyby soupeře a pak je trestali," uvedl po výhře nad svým bývalým zaměstnavatelem Straka. O záchraně ale mluvit nechtěl. „Za našimi posledními výsledky je každodenní tvrdá práce! Je jen dobře, že kluci konečně už chápou, jaká je moje filozofie. To je trénink, disciplína, sebeobětování, víra v klub," podotkl Straka, který věří, že jeho tým může uspět i na Bazalech.


PRO ZVĚTŠENÍ OBRÁZKU NA NĚJ KLIKNĚTE.

Baník není v ideální kondici, o čemž vypovídají i poslední výsledky. Baník prohrál pět z posledních šesti utkání. „Skřípe nám to v záložní řadě, hlavně pak v jejím středu. To bylo důvodem toho, že jsme v Brně nedokázali zápas dovést do vítězného konce. A to i přesto, že jsme ho měli velmi slibně rozehrané," uvedl Martin Pulpit, který už před zápasem jasně prohlásil, že do základní sestavy vrátí ofenzivního záložníka Martina Lukeše. „Bude stoprocentně hrát," řekl Pulpit.

Přímý souboj o záchranu se odehraje i v Hradci Králové, kam přijede Slovácko. I tento zápas může být pro Baník velmi důležitý. Hradec v minulém kole při premiéře nového trenéra Luboše Prokopce uspěl v Teplicích a dostal se z pásma sestupu. „Abychom tuto výhru potvrdili, musíme porazit Slovácko. Jinak můžeme být zpátky v problémech," tuší nejmladší kouč v historii ligy.

Michal Bárta v tom má jasno: Musíme méně kecat a více makat

Fotbalový celek Baníku Ostrava si posledními nevýraznými výkony zadělal v závěru sezony na existenční starosti. Zažehnat je budou chtít fotbalisté z Bazalů v dnešním důležitém utkání s Příbramí.

O důvodech ztráty herní formy i pohody přemýšlel gólman Michal Bárta, který pevně věří, že jeho tým zlepší přístup a už dnes večer se přiblíží vysněné záchraně v lize.

„Mám trochu pocit, že se z týmu vytratila ochota maximálně bojovat o to, abychom se zachránili. Zkraje sezony v naší hře srdíčko nechybělo, teď mám pocit, že se spoléháme jeden na druhého, a moc to nefunguje. Když někdo v úvodu sezony ztratil míč, druhý zabojoval, aby mu pomohl. Upřímně to nyní v naší hře nevidím, prostě se to vytratilo," uvedl Bárta.

Problém je podle jeho slov hlavně v hráčích. „Mně to přijde, že všichni moc mluvíme, místo abychom hráli a makali. Někdo ztratí míč nebo pokazí přihrávku a zůstane stát. Ostatní taky stojí a ještě ho seřvou. To není dobré, my musíme všichni hlavně makat, protože nás čeká nejtěžší a nejdůležitější pasáž sezony," podotkl Bárta.

Potvrdil, že po poslední blamáži v Brně si právě tyhle věci hráči v kabině vyříkali. „Jestli budeme nadále předvádět podobné výkony, dopadne to hodně špatně. Doufám, že ta debata k něčemu byla a na hřišti to už proti Příbrami změníme."

Pomoci by k tomu měl i kapitán Martin Lukeš, který nastoupí v základní sestavě. „Všichni víme, jaký to je baníkovský srdcař a jak mu na klubu záleží. Ale já věřím hlavně jeho fotbalovým schopnostem, kdy dokáže podržet míč, hru uklidnit nebo soupeře zaskočit přesnou přihrávkou. Vždyť my jsme v Brně prakticky nebyli schopni vyslat Milana Baroše do šance, což není moc dobrá vizitka. Bez něj jsme si na hřišti prakticky nepřihráli," poznamenal Bárta, který ale do složení sestavy nechtěl vůbec mluvit. „To je vždycky věc trenéra, který to rozhoduje, a navíc za to i odpovídá. Já věřím, že proti Příbrami nastoupí jedenáctka, která bude celých devadesát minut bojovat za to, aby se Baník v lize zachránil."