Turnaje žáků věkové kategorie kategorie U10 se zúčastní například týmy Dynama Kyjev či Wisly Krakov.

Landek Cup se v Petřkovicích uskuteční už podeváté. „Mezitím už ale turnaj dávno překročil nejen hranice Ostravy, ale i celé republiky. A je skvělé, že si na něm děti budou moci zahrát proti klubům, které znají jen z televize,“ uvedl Roman Holiš, jeden z organizátorů turnaje.

Kromě kyjevských či krakovských fotbalistů se turnaje zúčastní například také Viktoria Plzeň a samozřejmě Baník Ostrava.

V Petřkovicích se sejde padesátka různých týmů. A tedy asi 800 dětí. „Podstata turnaje vězí v tom, že fotbal nezná hranic. Proč by si třeba děti z Vyškova nemohly zahrát proti Dynamu Kyjev? Ve skutečnosti se to zdá nemožné, ale na tomto turnaji to lze. Tento turnaj boří hranice. Uzpůsobili jsme tomu samozřejmě kritéria, týmy z menších regionálních klubů mohou proti těm nejsilnějším nastoupit s hráči o rok staršími, aby se hrály vyrovnané zápasy,“ upřesnil Holiš.

Turnaj má jako každý rok své patrony. Letos jimi jsou David Lischka, ludgeřovický rodák, jemuž se nyní v Jablonci po operaci srdce snad už definitivně podaří vrátit zpět do velkého fotbalu. A také útočník Baníku Ondřej Šašinka.