Dva dny před existenčním soubojem proti Viktorii Žižkov stráví fotbalisté Baníku Ostrava v ústraní.

Kouč Radek Látal s mužstvem odcestoval na soustředění do Čeladné, kde tým bude až do soboty. „Chci, aby si hráči úplně vyčistili hlavy, odhodili všechny ostatní starosti a maximálně se soustředili jenom na utkání," řekl Látal.

Sám na prodloužení herního soustředění neviděl nic zvláštního. „Jedná se vlastně o jeden den. Já jsem to kdysi se Schalke nebo nároďákem před důležitými zápasy zažíval běžně. V Čeladné máme ideální podmínky pro to, aby se kluci soustředili jen na sobotní zápas," doplnil ostravský trenér na čtvrteční tiskové konferenci.

BOJ O ZÁCHRANU V PRVNÍ FOTBALOVÉ LIZE

Té se výjimečně zúčastnil jen trenér. „Tohle bylo mé rozhodnutí. Na kluky toho bylo během týdne dost, hodně se o naší situaci psalo v novinách. Chtěl jsem, aby už měli klid," pokračoval Látal.

Čtyři kola před koncem soutěže je Baník namočen v sestupových vodách a zatím se marně snaží přeskočit čtrnácté Bohemians 1905, kteří mají o dva body více.

Duel předposledního Baníku s posledním Žižkovem může o vývoji souboje o záchranu leccos napovědět. „Je to pro nás v každém případě zlomový zápas, klidně ho můžeme označit zápasem o ligu. Budeme ho chtít v každém případě vyhrát, pak hrajeme v Příbrami. Z těchto dvou utkání musíme získat minimálně čtyři body, jiná cesta není," podotkl Látal.

Látal přiznal, že pro závěrečné čtyři zápasy počítá se zúženým kádrem. „Udělal jsem si seznam šestnácti hráčů a dvou gólmanů, na které chci v posledních utkáních sázet," připustil Látal s tím, že konkrétní jména prozradit odmítl.

Baník bude hodně spoléhat v existenčním utkání na podporu fanoušků. Vedení ostravského klubu navíc zvolilo pro místa na ochozech dobrovolné vstupné, jehož výtěžek půjde na konto Zachraňme Baníček. Fanoušci se zase rozhodli jít na fotbal v modrém nebo blílém oblečení.