Baník začal stejně jako v Karviné bez kapitána Baroše, ale také bez Pazdery, který se zranil těsně před utkáním na rozcvičce. Místo něj šel do hry Stáňa.

Brno nastoupilo oproti poslednímu domácímu zápasu s Jihlavou se čtyřmi změnami. Mezi třemi tyčemi chyběla brankářská jednička Melichárek, v poli pak třeba také zkušený Polák.

Zdroj: Zdeněk Matušek

Kdo čekal od domácích útočný uragán, musel si nechat v prvním poločase zajít chuť. Hráči působili nervózně, ve hře bylo mnoho nepřesností a nebezpečné akce nepřicházely.

Vypovídající byl přestávkový pohled do statistiky střel na branku, kde svítila u Baníku nula.

Po přestávce se Baník zvedl, zvýšil aktivitu a v 56. minutě měl jedinečnou možnost jít do vedení. Sudí Královec totiž odpískal penaltu po zákroku na Filla. Sám faulovaný se postavil k míči, ale jeho přízemní střelu k pravé tyči Halouska vyrazil.

Policie, těžkooděnci
Baníkovce zastavil až kordon těžkooděnců

Brněnský náhradník ale přece jen inkasoval. V 65. minutě si na přetažený centr Procházky na zadní tyč naběhl Diop a hlavičkou do protipohybu poslal Baník svou premiérovou trefou v dresu ostravského klubu do vedení.

V 74. minutě za bouřlivého potlesku vběhl na trávník Baroš, který vystřídal Poznara a brzy se zapojil do akce, na jejímž konci slavil Hlinka pojišťovací druhý gól. Baník už si závěr pohlídal a zůstává prvoligový…

HLAS TRENÉRA:

Bohumil Páník (Baník Ostrava): „Když jsme nedali penaltu a dozvěděli se, že Karviná v Jihlavě vede, byly to velké tlaky. Hráči na hřišti to ale nevěděli a nevnímali to. Říká se, že poslední krok je nejtěžší a my jsme se o tom přesvědčili. Kluci ale měli těch těžkých kroků na jaře spoustu. Ukázalo se, že tým je zdravý a když se to podpoří výsledky, je znát, že je v nepříznivých situacích odolný.“

Baník Ostrava – Zbrojovka Brno 2:0 (0:0)

Branky: 65. Diop, 77. Hlinka.
Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Wilczek. ŽK: Stáňa - Růsek, Kryštůfek, Bazeljuk, Acosta, Krejčí, Šural. Diváci: 13 277.
Baník: Laštůvka – Stáňa, Procházka, Šindelář, Fleišman (79. Jirásek) – Fillo, Hlinka, Hrubý, de Azevedo (55. Granečný) – Poznar (74. Baroš), Diop. Trenér: Páník.
Brno: Halouska – Kryštůfek (87. Ashiru), Vraštil, Pavlík, Sukup - Acosta, Sedlák, Růsek (63. Vintr), Krejčí, Lutonský (76. Šural) – Bazeljuk. Trenér: Pivarník.

Ilustrační foto
Vítkovice dostaly čtyřku a sestupují. "Jsme smutní," řekl kouč Grmela