Statečně se pere s osudem a dává fanouškům Baníku naději, že i na konci této sezony se bude na Ostravsku počtvrté v řadě slavit záchrana v první lize.

Bývalý fotbalový reprezentant Václav Svěrkoš se po dvou vážných operacích kolene vrátil na ligové trávníky a klidně by se dalo říct, že ve velkém stylu.

I když ve třech zápasech odehrál dohromady jen 54 minut (Plzeň 1:2 22 minut, Jablonec 0:1 5 minut, Příbram 1:1 27 minut), stačil dvakrát skórovat. „Z obou branek mám velkou radost, i když mě pochopitelně mrzí, že nepomohly k zisku více než jednoho bodu. Ale v mé situaci, kdy jsem vlastně dva roky pořádně nehrál, to je obrovská psychická vzpruha," tvrdí Svěrkoš.

Venca se lepší trénink od tréninku

V týdnu se nejen na Bazalech, ale vlastně v celé Ostravě přetřásaly dohady o tom, zda by už neměl miláček fanoušků nastoupit v Brně od začátku. Spekulace utnul na tradiční předzápasové tiskové konferenci kouč František Komňacký.

„Venca se lepší trénink od tréninku. Nyní v týdnu zvládl i dvě fáze v jednom dni a to bez větších problémů a úlev. Věřím, že se blíží okamžik, kdy na něm postavíme naši hru už od začátku. Přál bych si, aby to bylo co nejdříve, ale teď v Brně to ještě nebude," uvedl František Komňacký.

Jeho rozhodnutí třicetiletého útočníka nechalo naprosto klidným. V žertu jen poznamenal: „Škoda, že jste to řekl veřejně, mohli jsme Brno trošku zmást," usmál se Svěrkoš, který s koučem o svém zdravotním i fyzickém stavu mluví prakticky po každém tréninku.

„Jsem rád, že se s ním mohu o tom pobavit. Má velké zkušenosti a hlavně nadhled nadcelou věcí. Když jsem se vracel po první operaci kolena, tak rozhodnutí bylo jen na mně a to nebylo dobře. Trenér mě vidí na každém tréninku, jak se pohybuji, co mi chybí. Zda vypustím nějaký souboj. Upřímně říkám, že si nejsem jistý, jestli už mám fyzicky na to, abych odehrál naplno celých devadesát minut," uvedl Svěrkoš.

Věřím, že to přijde už v Brně

Role žolíka mu rozhodně nevadí. „Já jsem fakt hlavně rád, že mi koleno drží a mohu týmu alespoň na těch dvacet třicet minut pomoci. Věřím, že ty časové úseky se budou jenom prodlužovat a dočkám se i toho, že odehraju duel od začátku," podotkl Svěrkoš.

I když je na jaře zatím jediným střelcem Baníku, žádnou velkou vědu by v tom nehledal. „V týdnu jsme se na tréninku střelbě hodně věnovali a tam jsem viděl, že Škutka i Krmenčík góly dávat umějí. Ve fotbale to tak chodí, že někdy se potřebujete jen v zápase chytit. Prostě dát šťastný gól a pak to půjde. Věřím, že to přijde už v Brně," poznamenal Svěrkoš.

V Brně očekává hodně náročný zápas. „Zbrojovka je podstatně silnější v domácím prostředí, takže to bude pro nás hodně složitý zápas. Ale my jsme už poztráceli hodně bodů, takže je na čase je někde udělat. Není to zápas, ve kterém se rozhodne o záchraně, ale pro další průběh ligy je hodně důležitý. Já věřím, že s prázdnou domů nepojedeme," pokračoval Svěrkoš, který se těší i na atmosféru ligového utkání dvou tradičních klubů. „Je škoda, že Zbrojovka i Baník procházejí složitým sportovním i ekonomickým obdobím a bojují jen o záchranu," dodal Svěrkoš.