Poslední dva bývalí majitelé (Tomáš Petera, Petr Šafarčík) byli fanoušky nařknutí z tunelování klubu. Nemáte strach, že skončíte po čase podobně?

Vyloučit to nemůžu. Osobně jsem ale do klubu vkládal peníze ještě v době, kdy jsem nebyl majitelem. Baník v této chvíli nemá žádný majetek, žádná tréninková hřiště, v lize je poslední se čtyřmi bod… Když to přeženu, tak jsem koupil druholigovýklub. Nevím co bych mohl tunelovat. Snad kdybych prodal trenéra Petrželu… Jediné, co Baník kromě jména má, je mládež. Tam vidím potenciál a chtěl bych, aby šla tato oblast nahoru. Tunelovat doopravdy v této chvíli Baník nejde, leda že bych si zpátky na svůj účet posílal peníze, které jsem tam už poslal.

Prozradíte svou finanční představu. S jakým rozpočtem byste chtěli pracovat a jak se na něm budete vy, nebo vaše firmy podílet?

Baník měl v posledních letech rozpočet a teď mě, prosím, nechytejte za slovo, okolo 80 až 100 milionů korun. Já znám rozpočty všech ligových klubů a mám tak představu, jak by měl klub z ekonomického pohledu fungovat. Počítám s tím, že v příštích letech bude rozpočet klubu v tomto rozmezí, tedy od 80 do 100 milionu korun. Ano vidím rezervy, kde můžeme ušetřit, ale klub vlastním velice krátce na to, abych řekl, že to je správné, nutné a podobně. Jedno ale vím už nyní, pokud spadneme do druhé ligy, tak rozpočet nemůžeme razantně snižovat, protože by náš návrat byl mnohem složitější. Stačí se podívat na náš hráčský kádr plný mladíků… Abych se vrátil ještě k otázce, logicky počítám s tím, že když v této chvíli nemá Baník portfolium silných sponzorů, a jediným strategickým partnerem je statutární město Ostrava, budu klub muset logicky dotovat ze svých soukromých peněz resp. svých firem. S tím jsem do toho šel.

Jak dlouho to budete schopen táhnout?

Asi tak, jak mě to bude bavit.

Hrálo při vašem rozhodování nějakou roli to, že Baník je po podzimu prakticky prvním jistým sestupujícím?

Rozhodně ne. První nabídku jsem dostal ještě v době, kdy tým vedl Martin Svědík a tým byl po podzimu s jedenadvaceti body pátý. Já si spíše nyní vyčítám to, že jsem měl Baník koupit v říjnu nebo listopadu, aby měl klub nějakou šanci se zachránit. Třeba by měl osm nebo deset bodů a měl by alespoň nějakou možnost se zachránit.

Jak byste procentuálně vyjádřil šanci Baníku, že se zachrání v první lize?

Já celkem rád sázím, i když jsem byl teď upozorněn, že to už jako majitel Baníku nesmím. Ale včera jsem se díval, že kurz na sestup je 1,01. Bavil jsem se o tom s bývalými legendami Baníku Markem Jankulovským a Dušanem Vrťem. Oba se shodli, že to není více než pět procent. Náš tým je hodně mladý. Já jsem z těch, který věří, že na ligu má fyzicky i fotbalově. Nedokážu posoudit, co s týmem udělá ligová atmosféra nebo to, když třikrát v řadě prohrají 0:3. Proto bych rád poprosil fanoušky o to, aby na ně při horších výsledcích hned nepískali. Ti kluci teď potřebují spíše povzbudit a podržet.

Berme, že Baník sestoupí do druhé ligy. Jak těžký bude jeho návrat mezi elitu?

Musím přiznat, že v první chvíli jsem si i já myslel, že druhou ligou v příštím roce prolétneme jako vítr a budeme zpátky. Dnes už vidím a vím, že to bude hodně náročný úkol. I od svého nejbližšího spolupracovníka Jana Wolfa jsem opakovaně slyšel, jak náročná soutěž to je. A jak složité to v posledních letech s postupem měly i exligové kluby jako Brno či Olomouc. Sám jsem ale optimista a věřím, že pokud bude mít tým podporu fanoušků i celého regionu jako v minulosti, tak se to zvládnout rozhodně dá.