Fotbalovou kariéru ještě neukončil a nadále bojuje s nepřízní osudu. Fotbalový útočník ostravského Baníku Václav Svěrkoš rehabilituje po druhé operaci křížového vazu v koleni, kterou absolvoval koncem v listopadu minulého roku. Jediný rozdíl chirurgického zákroku v ortopedické klinice ASK Tore v centru Ostravy byl v tom, že tentokrát lékaři René Boglevský a Tomáš Pavliska implantovali do vazu štěp od cizího dárce.

Útočník ostravského Baníku Václav Svěrkoš, který se koncem listopadu podruhé podrobil operaci křížového vazu v koleni, nyní rehabilituje v Schalke.

Bývalý reprezentant oproti prvnímu zranění zvolil jednu zásadní změnu rehabilitace a trénink absolvuje nejen v Ostravě, ale také ve vyhlášeném centru bundesligového klubu Schalke 04 přímo na stadionu v Gelsenkirchenu. „Při většině cviků se dívám přímo na hlavní hřiště," říká s úsměvem devětadvacetiletý Václav Svěrkoš. „Hlavně v prvních dnech to byl vcelku zvláštní pocit, když jsem makal na rotopedu a díval se, jak první tým Schalke trénuje. Ale nyní mě to už spíše motivuje."

Do Schalke vyrazil v pondělí už podruhé opět na dva týdny. „Při vší úctě k českým rehabilitačním zařízením, kde se o mě vždycky dobře postarali, tak v Německu jsou o hodně dále. Srovnávat se to moc nedá, protože vybavenost rehabilitačních center v Německu je na špičkové úrovni," přiznává Svěrkoš.

Rehabilitaci v Německu si nemůže vynachválit. „Uvažoval jsem také o cestě do Ameriky, kde mi vyřizoval pobyt v podobném zařízení v Tampě hokejista Pavel Kubina. Pak šel ale hrát do Švýcarska a já měl v záloze náhradní řešení právě tady v Schalke. Můj manažer Gerhard Poschner má v klubu známé, kteří mi tady pobyt vyřídili. I když jsem tady sám a rodina mi moc chybí, je to pro mě hodně příjemná změna. Tím, že vlastně dělám už podruhé totéž, tak mě nejvíce ubíjí ten stereotyp," připouští Svěrkoš, který si pobyt v Německu platí sám.

O ceně mluvit nechtěl. „Ani to není podstatné. Chci se prostě hlavně kvůli sobě a lidem, co mi pořád ještě věří, vrátit. Fotbal mi chybí a chci rehabilitaci dát maximum," říká Svěrkoš. Chod celého rehabilitačního centra je na profesionální úrovni. „Mám svého trenéra, který se mnou všechny cviky i většinu procedur absolvuje," popisuje Svěrkoš s tím, že v centru kromě poledního spánku tráví prakticky veškerý čas. „Kromě fotbalistů tady chodí i normální lidé po různých operacích. Je doopravdy úžasné, jak Němci mají celý zdravotní systém vymakaný do posledního detailu."

Útočník ostravského Baníku Václav Svěrkoš, který se koncem listopadu podruhé podrobil operaci křížového vazu v koleni, nyní rehabilituje v Schalke.

V Schalke se mu taky oživily vzpomínky na krásné chvíle své kariéry, kdy ještě jako dvacetiletý mladík zářil v dresu Borussie Mönchengladbach. „Když jsem tu byl poprvé, tak mě pozvali na bundesligový zápas. To by bylo hodně příjemné, protože o přestávce jsem šel na hřiště pozdravit se s fanoušky. Každého to potěší, když vidíte a cítíte, že na vás nezapomněli," poznamenal Svěrkoš, který v dresu Borussie v 76 zápasech v bundeslize vstřelil sedmnáct branek.