Lepší zápas se na Bazalech v této sezoně už hrát nebude. Baník změří síly s mistrovskou Plzní, která je na tom herně momentálně daleko lépe než pražská Sparta.

Ostravský celek bojující o záchranu není rozhodně favoritem a byl by dneska určitě rád i za nerozhodný výsledek. Deník se pokusil vybrat deset důvodů, proč byste na Bazalech neměli dnes chybět.

ZLOMIT PROKLETÍ BAZALŮ

Baník vyhrál doma v této sezoně jen jednou! V sobotu 15. října zdolal po brance Benjamína Vomáčky Hradec Králové. Jinak si připsal tři remízy (Olomouc, Jablonec, Budějovice) a hrůzostrašných sedm porážek.

PREMIÉRA RADKA LÁTALA

Z pozice kapitána vybojoval s Baníkem mistrovský titul i pohárový triumf. Nyní před ním stojí ale mnohem náročnější úkol: pokusit se zachránit pro Ostravu i celý region první ligu. Dnes ho čeká na lavičce Baníku ligová premiéra.

ČESKÁ BARCELONA

V Česku momentálně nenajdete celek s lepším herním projevem. I když je Plzeň v tabulce až třetí, hraje jasně nejhezčí fotbal v soutěži. Odborníci ji právem přezdívají česká Barcelona.

PLZEŇ VÁLCUJE OSTRAVU

Ostrava má v každém případě Plzni co vracet. Mnoho Ostraváků ještě pořádně nevstřebalo bolestnou porážku v boji o titul Evropské město kultury 2015. Plzeň za poslední roky předčila Ostravu i ve sportu a může se chlubit nejen úspěšnějším fotbalovým klubem, ale hlavně zrekonstruovaným stadionem. Klub je na tom lépe i finančně a právě na Bazalech vedení Viktorie v posledních letech rádo nakupovalo své posily (Rajtoral, Neuwirth, Řezník atd.).

PAVEL VRBA

Momentálně jasně nejlepší český trenér se řemeslu vyučil právě v Baníku. A fanoušci na Ostravsku jsou na něj právem hrdí. Proto se dá očekávat, že ať už zápas dopadne jakkoliv, právě kouč Plzně uslyší z ochozů Bazalů bouřlivý potlesk.

LIGA JE LIGA

I když si to na Ostravsku fanoušci moc připouštět nechtějí, je docela možné, že na Bazalech se odehrají na nějaký čas i poslední ligové zápasy. Situace je kritická a fanoušci si tak mohou ještě užít duely s Plzní, Libercem, Žižkovem a Slavií. Příští rok totiž mohou do Ostravy jezdit spíše celky z Varnsdorfu, Sokolova, Vlašimi nebo Čáslavi.

Deník fandí Baníku: Na Plzeň i s pondělním Deníkem za „pětku“

ZACHRAŇME BANÍČEK!!!

Díky akci Deníku a FC Baník Ostrava vás utkání může stát pouze 10 korun. Stačí si vystřihnout kupon z dnešního vydání Deníku a na určených místech si ho vyměnit za vstupenku. Výtěžek akce ‚Na Plzeň za deset‘ putuje na konto Zachraňme Baníček!!!. Na něm už fanoušci ostravského klubu vybrali na záchranu fotbalu na Bazalech takřka šest set tisíc korun.

TREFÍ SE MAGERA?

Lukáš Magera přišel v těžké chvíli pomoci svému mateřskému klubu k záchraně v lize a napodobil tak Václava Svěrkoše a Marka Jankulovského. Urostlý útočník po svém návratu stále čeká na první trefu. Dočká se proti Plzni?

PAVEL HORVÁTH

Kapitán Plzně je mezi českými fotbalisty opravdovým unikátem. Za pár dní už sedmatřicetiletý záložník stále dokazuje, že i s jeho postavou se dá hrát fotbal na špičkové úrovni. I když ho odborníci v minulosti už několikrát odepisovali, „Horvi“ je nezničitelný a pro Plzeň pořád nepostradatelný.

PADNE DIVÁCKÝ REKORD?

Fanoušci Baníku na jaře svůj tým podporují a návštěvy mají zatím stoupající tendenci. Na jarní domácí premiéru s Jabloncem přišlo sedm tisíc příznivců, při druhém utkání s Budějovicemi byla na Bazalech největší návštěva sezony (8248 diváků). Padne dnes na zápase s úřadujícím českým mistrem rekord?