Sergej Barbarez, Adrian Mutu, Sergio Agüero a Milan Baroš. Co mají tato velká fotbalová jména společného? Jednoho spoluhráče, který začínal s fotbalem v Rýmařově a přes Sigmu Olomouc se dostal do světa hvězd, kde právě tito hráči byli podle jeho slov těmi nejlepšími, s nimiž kdy sdílel klubové barvy.

V každém z velkých týmů nosil obránce Tomáš Ujfaluši kapitánskou pásku, nyní si užívá období po aktivní kariéře. Vítěz Evropské ligy sleduje dění v českém fotbale a nebude chybět ani na halové exhibici (17. prosince v Porubě), kde si to rozdají legendy Baníku Ostrava a Sparty Praha. Vstupenky na tento zápas, jehož hlavním mediálním partnerem je Moravskoslezský deník, jsou k dostání v Ostravských informačních centrech nebo na webu www.ostravainfo.cz

Legendy v Ostravě.Zdroj: DeníkTomáši, jak se máte? Ve fotbalovém prostředí o vás teď není příliš slyšet…

Mám se fajn, užívám si života. (úsměv) Starám se o dceru, takže je všechno v pohodě. Docela cestuju, když mám čas. A hraju golf, když je počasí. A taky hraju fotbal, jednou za čtrnáct dní okresní přebor za Starou Ves. A trošičku pomáhám Spartě se skautingem. Malinko.

Co vaše koleno, už je to lepší?

No, je to špatné pořád, už to lepší nebude. Ale když nehraju fotbal moc často, tak se to dá. Jednou za čtrnáct dní si zahraju a pak se z toho dostávám třeba dva tři dny. Ale je to v pohodě, chodím třikrát čtyřikrát týdně do posilovny. Běhat můžu taky, ale jen rovně. Při fotbalových změnách směru je to pak trochu víc cítit.

Nebojíte se hrát na okresní úrovni? Tam to může být „řežba".

Ne, já jsem pořád dostatečně rychlý, takže dokážu uskočit. (usmívá se)

Užíváte si fotbalu a prostředí v této soutěži?

Je to fajn. Člověk je zase mezi těmi kluky. Je s týmem, kde je sranda, kvůli které se to hraje. Pořád si tam pěkně zahraju fotbal, mám kolem sebe hráče, kteří to umí. Hraju za Sokol Stará Ves, takže zdravím všechny sokoly od nás ze vsi! Uděláme si žízeň, pak to jdeme spláchnout na pivo. Takže ideální.

Když hrajete zápasy za starou gardu s hráči z Eura 96, tak už to nejsou úplné srandamače, že?

Samozřejmě pak už hrajete s nějakou divizí a tak dále. Pořád je tam vidět nějaká kvalita, ti kluci ne nadarmo byli druzí na mistrovství Evropy a je to poznat. Pak jsou tam hráči, kteří to musí malinko víc oběhat. Ale zkušeností se dá vyhrávat spousta zápasů.

Zmínil jste výpomoc Spartě Praha. Jak se vám líbí její současná cesta s mladými hráči, s mladým trenérem?

Jsou na to samozřejmě dva pohledy. Jeden je ten špatný, kvůli tomu, že je spousta zraněných hráčů. Ale jak se říká, všechno špatné je pro něco dobré. Jsem velice rád, že ti kluci jsou bez nějaké velké přípravy schopni vletět do takových zápasů. Byť jsou mladí a mají sedmnáct osmnáct roků, tak to relativně dobře zvládají. To je super pro budoucnost a je vidět, že fotbalisté u nás pořád jsou, a to je dobře.

Žhavou otázkou je i trenér Sparty. Bude nový, nebo k jaké variantě byste se přikláněl? David Holoubek ukázal, že to jde…

No, je to otázka. Rozhodují o tom jiní lidé. David ukázal, že to jde. Něco jiného je, když teď, jak se říká, vaří z vody a nemá kam sáhnout. Jiná věc by byla, kdyby měl kompletní kádr. Ale má zkušenosti ze Sparty, je to trenér mládeže, který zná filozofii klubu. Vůbec bych neměl problém s tím, kdyby tam zůstal a koučoval to on. Ale to se uvidí.

Věnujete se také komentování zápasů v televizi. Co říkáte na tuto roli?

Jo, mně se to líbí. Člověk hrál fotbal celý život, a když mám možnost, tak se jdu podívat do studia na nějaký zápas. Poslechnu si další názory jiných hostů, je to jedna z věcí, která mě baví. Pokud toho není hodně, tak mě to naplňuje.

Navštívil jste Florencii, když tam hrál Liberec. Jak se vám sledují české týmy v Evropské lize?

Je tam samozřejmě rozdíl, bylo třeba vidět, že Florencie je mužstvo, které hraje s balonem a je silné. Myslím, že Sparta to zvládá velice dobře. Ještě jí chybí dva těžké zápasy, tak doufám, že to zvládne. Od Plzně se asi očekávalo trošku víc. Ale každý bod na evropské úrovni je velice důležitý.

Po očku asi sledujete i reprezentaci. Za vás to bylo asi jiné. Byli jste třicátníci z velkých klubů. Dnes mají hráči z české ligy velkou šanci dostat se do národního týmu.

Ano, ale na druhé straně je to krásné. Trenér Jarolím to nemá jednoduché, byl do toho v podstatě vhozen. Těžko něco měnit, ale mně se líbí, že se o to snaží. Mění hráče a dává šanci všem, kteří mají aktuálně formu. Ukázalo se, že je to dobré, když debutanti dali gól. Je to super jak pro český fotbal, tak i pro ty kluky. Vidí, že každý má šanci nakouknout do reprezentace, pokud bude stabilně hrát. Líbí se mi to, je to výborné.

Prošel jste řadu velkých klubů. Jak se tam nyní dívají na mladé české hráče?

Naši mladí hráči mají pořád velké krédo. Já jsem zastáncem toho, aby mladí hráči neodcházeli do ciziny třeba v sedmnácti letech. Protože málokdo z Čechů je schopný se ve velkých klubech v tomto věku prosadit. Ve finále to dopadá tak, že jsou tam rok, nehrají, a pak začnou chodit po hostováních. To je velká škoda. Myslím, že je lepší, aby hráli dva tři roky tu naši českou ligu a i třeba v pohárech. Pak má hráč na kontě šedesát zápasů a v novém klubu ho třeba budou brát s tím, že jej chtějí zakomponovat do sestavy. Ať je to případ Daridy, Kadeřábka nebo Ládi Krejčího.

Patrik Schick vám odešel ze Sparty. Mohl by se třeba on prosadit v nějakém velkém klubu?

Odešel, ohromně se mi líbí. Sampdoria je velice tradiční klub v Itálii. Má tam před sebou Muriela, který je v podstatě jednička v útoku. Je tam zkušený Quagliarella, kterého by možná mohl v budoucnu nahradit, to je spíš můj názor. Patrik může hrát i podhrotového hráče, má velice dobrou kopací techniku, fotbalové myšlení a přihrávku. Věřím, že pokud bude silný a neskolí ho to, že nebude mít tolik minut, tak může uspět.

A co levé křídlo Ladislav Krejčí? Toho jste chvíli zažil ve Spartě.

Myslím, že odešel v úplně ideální dobu. Měl v české lize plus minus sto čtyřicet zápasů, zkušenosti s evropským pohárem a s národním týmem. Posun byl dobrý a v Bologni začíná hrávat. Nevede se mu špatně, má tam nějaké asistence. Půjde nahoru, Itálie je známá tím, že tam se opravdu velice tvrdě trénuje. Jsem si jistý, že za půl roku to bude zase úplně jiný Láďa Krejčí, který bude silnější, silovější a rychlostnější. A že zase pomůže národnímu týmu stoupat nahoru.

Tomáše Rosického znáte jako spoluhráče, teď jste v jiné roli. Uvidí ho ještě fanoušci na hřišti?

Věřím, stejně jako všichni, že ho uvidíme ještě na našich trávnících. Je natolik zkušený, že opravdu zná svoje tělo nejlíp. Nedivím se mu, že nechce zbytečně riskovat. Aby vyběhl na jeden nebo půl zápasu, a pak byl zase marod. Možná by to pro Spartu mělo smysl, když má spoustu zraněných. Ale důležité je, aby se uzdravil a ještě ukázal, co umí.

Čeká vás vánoční zápas, kde se utkají legendy Sparty a Baníku. Jak se na to těšíte?

No tak já jsem se to dozvěděl asi před dvěma týdny, když jsem se bavil s Vráťou Lokvencem, jestli nemám 17. prosince čas, že hraje stará garda Sparty Praha. Ale co si budeme vykládat, já jsem tam byl tři měsíce. Takže nějakým způsobem ano, ale určitě kdyby byl zápas staré gardy Sigmy, tak bych velice rád šel hrát za Olomouc. Tady jsem strávil nejdelší čas své kariéry. Tuším, že už se něco chystá na příští rok. Doufám, že dostanu nominaci. Ale do Ostravy se těším, mám tam spoustu kamarádů v čele s Milanem Barošem, Markem Jankulovským a dalšími.

Zmínil jste Olomouc. Jak moc ji sledujete ve druhé lize?

Tak samozřejmě ji sleduju. Můžeme být všichni rádi, že je tam, kde je, a má šanci se vrátit. Ale jiná otázka je, co udělá klub pro to, aby tým posílil a hrál opravdu důstojnou roli v první lize. Věřím, že to nějakým způsobem dopadne, a nebude to jako minule, kdy zase spadli.

Zvládne Sigma postoupit?

Má docela velký náskok. Je to jediný cíl a priorita, nic jiného nemůžou řešit.

Co je rozhodující pro to, aby se Sigma vrátila k dřívějším úspěšnějším obdobím?

Je to velice jednoduché, jsou to peníze. Pokud tam opravdu budou a budou dobře investovány do hráčů, tak se to projeví. To je ale stejné u většiny českých klubů. Co se týče zázemí, tak má právě Sigma jedno z nejlepších v celé České republice, to si troufám říct. Teď jde o to, aby se peníze investovaly do fotbalu a do hráčů.

Vy byste se nechtěl do vedení Sigmy nějak zapojit?

(smích) Ne, opravdu nad tím teď vůbec neuvažuju.

S bývalými hráči Sigmy se potkáváte? Třeba s Markem Heinzem na golfu?

Jasně, s Márou se vídávám. Potkávali jsme se častěji, ale teď spolupracuje s olomouckou patnáctkou, což jsem rád, že se odchovanci do klubu vracejí. Má ambice být trenérem, pro něj je jen dobře, že může pracovat s mladšími a předávat jim zkušenosti. Tak by to mělo fungovat.

Může být Marek Heinz dobrým trenérem? Na hřišti byl třeba někdy flegmatik.

Ne vždycky vynikající hráč je dobrý trenér a naopak. On sám to musí cítit. Trénování je zase něco jiného. Mára se dokáže zdravě naštvat. Asi ho to baví, a jestli se bude dařit, ukáže čas.

Legendy v Ostravě.Zdroj: Deník